Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vojna v polícii! Čurillovci získali status chránencov: Nový šéf ich nebude môcť vyhodiť

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/Polícia SR)

BRATISLAVA – Predseda strany Smer-SD Robert Fico, zhodne s predsedom dnes už koaličného Hlasu Petrom Pellegrinim, krátko po voľbách avizovali svoju snahu o vyrovnanie pomerov v polícii. Obom predsedom sa v posledných rokoch nepozdávalo ani konanie vyšetrovacej skupiny čurillovcov. Tí sa však proti prípadnému stiahnutiu poistili, od stiahnutia z prípadov ich delí status chránených oznamovateľov.

video: Robert Fico k skupine "Čurillovcov"

Robert Fico k skupine "Čurillovcov" (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Ako ešte prednedávnom informoval denník SME, skupina vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) okolo Jána Čurillu získala status takzvaného chráneného oznamovateľa. Správy o získaní statusu potvrdil ako ich právny zástupca Peter Kubina, tak aj šéf policajnej inšpekcie Peter Juhás. Status chráneného oznamovateľa obdržal napokon aj samotný Juhás. Udeliť im ho mala špeciálna prokuratúra na základe ich žiadosti o ochranu oznamovateľov protikorupčnej činnosti.

Peter Juhás, poverený šéf Inšpekčnej služby
Zobraziť galériu (3)
Peter Juhás, poverený šéf Inšpekčnej služby  (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Skupina tzv. čurillovcov s Petrom Juhásom tak spadli pod patronát šéfky Úradu na ochranu oznamovateľov Zuzany Dlugošovej. Portál pripomína, že status chráneného oznamovateľa v praxi predstavuje nemožnosť urobiť akýkoľvek pracovný úkon voči oznamovateľovi zo strany zamestnávateľa, s ktorým oznamovateľ nesúhlasí. Každý takýto krok by tak musel odklepnúť samotný úrad.

Ak by tak chcelo nové vedenie polície siahnuť na vyšetrovateľov, prípadne by sa nová vláda chcela zbaviť vedenia inšpekcie (Petra Juhása), tieto kroky by museli byť odobrené Úradom na ochranu oznamovateľov.

Vojna v polícii! Čurillovci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

Rovnakým statusom dnes disponuje aj Diana Santusová, ktorá viedla inšpekčný tím Oblúk, ktorý stíhal čurillových vyšetrovateľov. Keď sa podľa denníka dostala Santusová do problémov v súvislosti s vyšetrovaním, o status chráneného oznamovateľa požiadala tiež.   

Viac o téme: NAKAPeter JuhásÚrad na ochranu oznamovateľovZuzana DlugošováDiana SantusováČurillovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu