Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

AKTUÁLNE Predsedníctvo Strany európskych socialistov pozastavilo členstvo stranám SMER-SD a HLAS-SD: Pellegrini reaguje!

HLAS-SD Zobraziť galériu (3)
HLAS-SD (Zdroj: Topky)

BRUSEL - Predsedníctvo Strany európskych socialistov (PES) vo štvrtok rozhodlo o pozastavení členstva slovenských politických strán SMER-SD a HLAS-SD, informuje správa PES.

"Predsedníctvo dnes (vo štvrtok) rozhodlo o pozastavení členstva strany Smer-SD (plné členstvo) a strany HLAS-SD (asociované členstvo)," píše sa vo vyhlásení. Strana európskych socialistov vysvetlila, že k tomuto kroku pristúpila v nadväznosti na jasný odklon od hodnôt PES, ktorý predviedol predseda strany Smer-SD Robert Fico. 

VIDEO

Fico, Pellegrini a Danko po podpise Memoranda: Rozdelili si rezorty aj iné funkcie (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

PES má obavy z ohlásenia vytvorenia vládnej koalície medzi Smerom-SD, Hlasom-SD a radikálne pravicovou stranou. Strany Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali v stredu memorandum o porozumení, dohodli sa na podpise koaličnej zmluvy a prerozdelení vládnych pozícií.

AKTUÁLNE Predsedníctvo Strany európskych
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Hlas-SD si nie je vedomý odklonenia sa od sociálno-demokratických hodnôt

Strana Hlas-SD si nie je vedomá akéhokoľvek odklonenia sa od sociálno-demokratických hodnôt. Uviedla to v reakcii na pozastavenie členstva v Strane európskych socialistov (PES). Verí, že európski socialisti prehodnotia svoje rozhodnutie a rokovania o vstupe Hlasu do tejto politickej skupiny budú ďalej pokračovať.

"Strana vyjadruje prekvapenie nad rozhodnutím Strany európskych socialistov o pozastavení prístupového procesu Hlasu za jej plnohodnotného člena. Hlas získal štatút asociovaného člena PES pri plnom rešpektovaní všetkých princípov zo strany PES," uviedla hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. Hlas-SD deklaruje, že bude naďalej svojou politikou napĺňať základné hodnotové piliere strany. 

Sociálno-demokratická politika, ktorej základom je presadzovanie kvality života ľudí a členstvo v EÚ a v NATO, bude podľa Hlasu tvoriť základné podmienky na vstup do povolebnej koalície. Predsedníctvo európskych socialistov vo štvrtok rozhodlo o pozastavení členstva slovenských politických strán Smer-SD a Hlas-SD. K tomuto kroku pristúpilo v nadväznosti na jasný odklon od ich hodnôt, ktorý predviedol predseda strany Smer Robert Fico.

Vyjadrila sa šéfka socialistov v EP

Pozastavenie členstva slovenských politických strán Smer-SD a Hlas-SD v Strane európskych socialistov (PES) je nevyhnutný krok. Uviedla to vo štvrtok večer šéfka politickej skupiny socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D) Iratxe Garciová Perezová. Informuje o tom spravodajca. Podľa šéfky druhej najväčšej politickej skupiny v europarlamente frakcia S&D na budúci týždeň pozastaví členstvo trom slovenským europoslancom za Smer-SD. Členmi slovenskej delegácie v S&D sú Monika Beňová, Robert Hajšel a Katarína Roth Neveďalová.

"Ako podpredsedníčka PES som podporila toto rozhodnutie. Je to nevyhnutný krok. Ako predsedníčka skupiny socialistov v Európskom parlamente sa na budúci týždeň budem venovať situácii slovenských europoslancov v našej skupine," uviedla Garciová Perezová na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

Skupina socialistov a demokratov v EP v správe pre médiá oznámila, že víta a podporuje jednomyseľné rozhodnutie predsedníctva Strany európskych socialistov (PES) pozastaviť členstvo slovenským stranám Smer-SD a Hlas-SD.

"Tento krok je reakciou na vytvorenie koaličnej vlády na Slovensku s krajne pravicovou Slovenskou národnou stranou. Memorandum o porozumení podpísané všetkými tromi stranami nie je v súlade s pokrokovými hodnotami a princípmi európskej rodiny socialistov a sociálnych demokratov. Nedávne verejné komentáre a stanoviská lídrov strán Smer a Hlas na tému ruskej vojny proti Ukrajine, migrácie, právneho štátu a LGTBIQ komunity vyvolali vážne obavy a nemajú miesto v progresívnej rodine," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení skupiny S&D. 

Viac o téme: ČlenstvoSMER-SDPESHLAS-SDPredsedníctvo Strany európskych socialistov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu