Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bývalý predseda KDH vyzýva, aby nová vláda netvorila nové ministerstvo: Navrhuje, aby sa TOTO zrušilo

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Bývalý predseda KDH a prvý slovenský eurokomisár Ján Figeľ vyzýva lídrov Smeru-SD Roberta Fica a Hlasu-SD Petra Pellegriniho, aby upustili od zámeru vytvoriť nové ministerstvo a zrušili Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR. Argumentuje tým, že nová vláda by mala pri konsolidácií verejných financií začať od seba. Figeľ to uviedol v reakcii na memorandum, ktoré Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali tento týždeň.

archívne video 

Fico, Pellegrini a Danko po podpise Memoranda: Rozdelili si rezorty aj iné funkcie (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Ak je pravda, že orgány Slovenskej republiky nikdy v jej modernej histórii 'nečelili takým zdevastovaným verejným financiám a narastajúcej chudobe,' tak by nová koalícia mala začať šetrenie a konsolidáciu verejných financií od seba," skonštatoval. Lídrov vyzýva, aby upustili od rozhodnutia kreovať nové ministerstvo, zrejme pre cestovný ruch a šport. Podotkol, že obe oblasti sú už zastúpené na existujúcich rezortoch. "Pre lepší rozvoj potrebujú nie ďalšiu byrokraciu, ale primerané financovanie, konštruktívnu podporu zo strany verejnej správy a transparentné a motivujúce podmienky pre ich zdravý rozvoj bez korupcie," dodal.

Dynamika využívania fondov Európskej únie sa sťažuje

Figeľ je presvedčený o potrebe "zoštíhlenia vlády". Apeluje na to, aby nová koalícia zrušila MIRRI a jeho agendu pridelila Úradu vlády SR a kompetentným ministerstvám. Vznik tohto rezortu podľa neho nepriniesol inovatívny rozvoj, ale novú byrokraciu, ktorá sťažuje dynamiku využívania fondov EÚ. "Zoštíhlenie budúcej vlády v strednodobom horizonte ušetrí štátne financie a zníži opakované riziko korupcie. Je to v záujme Slovenska a dôveryhodnosti očakávanej vlády Roberta Fica," dodal. Ficovi a Pellegrinimu zároveň odkázal, že dobrá dohoda je pre krajinu oveľa viac ako rýchla dohoda.

Viac o téme: MinisterstvoRobert FicoJán FigeľPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu