Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Sociálna poisťovňa zvýšila TENTO príspevok: Viac dostanú desaťtisíce ľudí! Vieme, ako sa k nim dostať

Mimoriadne zvyšovanie dôchodkov: Penzistom sa blýska na lepšie časy. Zobraziť galériu (3)
Mimoriadne zvyšovanie dôchodkov: Penzistom sa blýska na lepšie časy. (Zdroj: Gettyimages.com, TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA – Sociálna poisťovňa (SP) už druhýkrát v tomto roku zvýšila sumu dôchodkov. Od 1. októbra to bude o ďalších cca. 20 eur. Hoci nejde o stovky a pre niekoho je to smiešna suma, mnohí dôchodcov aj to poteší. Vieme, koho každého sa bude navýšenie týkať a aj to, ako bude prebiehať. Zvýšenie dôchodku sa podľa informácií Sociálnej poisťovne dotkne zhruba 60 tisíc poberateľov dôchodkov.

archívne video

Dôchodky aj rodičovský príspevok sa budú mimoriadne zvyšovať už tento rok (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

„Zmeny v minimálnych dôchodkoch súvisia so zvýšením súm pomoci v hmotnej núdzi. Hodnota minimálneho dôchodku bola nastavená tak, aby poberateľ dôchodku nebol odkázaný na pomoc v hmotnej núdzi,“ píše Sociálna poisťovňa na svojom internetovom portáli.

Od 1. októbra sa zvýšila suma minimálneho dôchodku z doterajších 365,70 eur mesačne na novú sumu 389,90 eura mesačne. „Základná suma minimálneho dôchodku za 30 rokov dôchodkového poistenia, ktoré sa hodnotia na účely minimálneho dôchodku, bude od 1. októbra 2023 predstavovať 145 % (namiesto doterajších 136 %) sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu. Základná suma minimálneho dôchodku sa tak od 1. októbra 2023 z doterajších 365,70 eur mesačne zvýši na 389,90 eur mesačne,“ vysvetlila SP.

Sociálna poisťovňa
Zobraziť galériu (3)
Sociálna poisťovňa  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Zvyšovať sa bude aj základná percentuálna suma 145% minimálneho dôchodku, a to o 2,5% za 31. až 39. rok, 3% za 40. až 49. rok, 5% za 50. až 59. rok a 7,5% za 60- a každý ďalší získaný rok dôchodkového poistenia.

Pre zjednodušenie problematiky uviedli aj názorné príklady, ktoré by mohli poberateľom penzií priblížiť aktuálne navýšenie. „Pán Ján poberá od 1. júla 2023 minimálny dôchodok v sume 376,50 eur mesačne za 32 rokov dôchodkového poistenia na účely minimálneho dôchodku (140 % sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu). Suma jeho starobného dôchodku bez zvýšenia na minimálny dôchodok je 320,40 eur mesačne. Nová suma minimálneho dôchodku za 32 rokov bude od 1. októbra 2023 403,40 eur mesačne (150 % sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu),“ uvádza Sociálna poisťovňa na príklade.

Sociálna poisťovňa zvýšila TENTO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

O navýšenie dôchodkov si nemusíte žiadať, budú vám pridelené automaticky

Podľa informácií zverejnených Sociálnou poisťovňou sa októbrové navýšenie dôchodkov dostane na účty a do peňaženiek dôchodcov automaticky. „Sociálna poisťovňa rozhodne o zvýšení dôchodku na sumu minimálneho dôchodku od 1. októbra 2023 automaticky zo zákona. To znamená, že poberatelia dôchodku nemusia o zvýšenie žiadať,“ dodáva poisťovňa.

„Dôchodky vo zvýšenej sume budú vyplatené vo výplatnom termíne dôchodku v októbri 2023. Každý poberateľ starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku, ktorého sa uvedené zmeny týkajú, bude zo Sociálnej poisťovne informovaný písomným rozhodnutím,“ zdôraznila Sociálna poisťovňa.

Viac o téme: Sociálna poisťovňaDôchodkyPenzistiNavýšenie dôchodkovMinimálne dôchodky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu