Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Dobré správy pre dôchodcov: V novembri dostanete desiatky až stovky eur navyše! TAKTO zistíte, aká suma vám patrí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Znova je to tu. Dôchodcov čaká v novembri vyplatenie 13. dôchodkov. Pohnúť pre to nemusia ani prstom, Sociálna poisťovňa im ich tento rok vyplatí automaticky. Ak je však nejaký senior zvedavý a chce vedieť, o akú sumu si prilepší, môže si to už teraz sám skontrolovať pomocou špeciálnej kalkulačky.

Zdražovanie. A vy nemáte polročnú finančnú rezervu? Ako si správne sporiť, poradí finančník Filip Schlosser (Zdroj: topky.sk)

Maximálna suma 13. dôchodku v novembri 2023 bude 300,00 eur a dostanú ju tí, ktorí poberajú dôchodok v sume 268,88 eur a nižší. „Poberateľom dôchodku v rozpätí od 268,89 eur do 963,32 eur sa suma 13. dôchodku bude znižovať až do minimálnej sumy 50,01 eur. Najnižší 13. dôchodok v sume 50,00 eur dostanú poberatelia, ktorí poberajú dôchodok 963,33 eur a vyšší,“ informovala poisťovňa.

Dobré správy pre dôchodcov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak chcete vedieť, aká suma bude vyplatená vám alebo vašim blízkym, môžete si to skontrolovať prostredníctvom kalkulačky na stránke Sociálnej poisťovne. Použitie kalkulačky je jednoduché. Poberateľ dôchodku do nej vpíše sumu dôchodku, resp. jednotlivých dôchodkov, ktoré poberá. Po kliknutí na políčko „Vypočítať“ ihneď zistí v akej sume mu patrí 13. dôchodok v novembri 2023. „Kalkulačka umožňuje zápis aj v inej mene ako euro, pričom sama prepočíta inú menu na euro (suma dôchodku v eurách sa zaokrúhľuje na najbližší eurocent nadol). Na prepočet dôchodku z cudziny sa použije referenčný výmenný kurz určený Európskou centrálnou bankou alebo Národnou bankou Slovenska, ktorý je platný 1. septembra 2023,“ dodala poisťovňa. Kalkulačku nájdete TU.

Viac o téme: DôchodokSeniori13. dôchodok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu