Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Už dnes v noci to príde: Nezabudnite si potiahnuť ručičku o hodinu naspäť, Slovensko prechádza na zimný čas!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Noc zo soboty 28. októbra na nedeľu 29. októbra bude opäť o hodinu dlhšia. Ide o tradičnú zmenu letného času na ten zimný. O 3.00 h stredoeurópskeho letného času (SELČ) sa čas na ručičkách hodín posunie naspäť, a to na 2.00 h stredoeurópskeho času (SEČ). Slovensko si tak pospí o hodinu dlhšie. Aj keď väčšina elektroniky si s týmto problémom dokáže poradiť, nezabudnite premeniť čas aj na ostatných spotrebičoch ako napríklad video či elektrická trúba.

archívne video

Slovensko bičuje počasie (Zdroj: Zregionu.sk)

Ešte koncom roka 2021 vláda SR schválila zavedenie letného času v rokoch 2022 až 2026 s určením presných dátumov, keď sa bude začínať a končiť. Pôvodne sa však malo každoročné striedanie času už skončiť. Letný čas mal od svojho zavedenia odporcov a viaceré občianske i politické iniciatívy sa dožadovali prehodnotenia tohto zvyku. Argumentovali najmä zdravotnými dôvodmi.

Zmena mala skončiť ešte v roku 2021, napokon došlo k odsunutiu

Na návrh EK schválili poslanci Európskeho parlamentu 26. marca 2019 smernicu, podľa ktorej by sa mala sezónna zmena času uskutočniť naposledy v roku 2021. Napokon sa však rozhodnutie odsunulo do budúcnosti. Hlavným argumentom v prospech striedania času je efektívnejšie využívanie denného svetla - v lete vo večerných hodinách a cez zimu zasa ráno.

Už dnes v noci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Už od roku 1979

V súčasnej podobe bol letný čas na území Československa zavedený v roku 1979. K jeho prijatiu prispela aj energetická kríza. Čas sa posúval o hodinu dopredu prvú aprílovú sobotu o polnoci. Od roku 1981 to bolo už poslednú marcovú sobotu a o hodinu naspäť zasa o 1.00 h v noci zo soboty na nedeľu počas posledného septembrového víkendu.

Od roku 1996 Európska komisia (EK) predĺžila obdobie letného času do posledného októbrového víkendu. Posúvanie času sa ustálilo na 2.00 h, respektíve 3.00 h, pretože v tomto čase najmenej ovplyvňuje dopravu. Zmena času je platná okrem Slovenska aj v ostatných európskych krajinách s výnimkou Bieloruska, Ruska a Islandu. Je tu však aj negatívna stránka týchto záležitostí, a to omeškané spoje o hodinu neskôr či rozhodený ľudský biorytmus.

Viac o téme: ČasLetný časZimný časZmena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu