Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zásahový tím odstránil problémových medveďov v Turci i pod Poľanou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BANSKÁ BYSTRICA – Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR odstránil v uplynulých dňoch problémových jedincov v Turci i pod Poľanou. V utorok o tom informovala hovorkyňa ochranárov Kristína Bocková.

Dodala, že v Sučanoch v okrese Martin sa v sobotu (9. 9.) na eliminácii podieľalo miestne poľovné združenie. Vedúci Zásahového tímu Západ Marek Veverica uviedol, že pohyb tohto jedinca monitorovali od júna. Viac ako 160 kilogramov ťažký samec spôsoboval opakovane škody predovšetkým na hospodárskych zvieratách, ovocných stromoch a kríkoch.

archívne video 

Medveď vbehol priamo do cesty autám (Zdroj: Tip čitateľa)

Hovorkyňa potvrdila, že počas druhého septembrového víkendu odstránili aj problémového medveďa v lokalite Kalinovec pri obci Očová vo Zvolenskom okrese. Mladý samec s váhou takmer 80 kilogramov túto lokalitu pravidelne navštevoval aj v denných hodinách. "Zvykol si na blízkosť ľudí a nereagoval na vyháňanie svetelnými a zvukovými zariadeniami," zdôraznil vedúci Zásahového tímu Juh Jaroslav Slašťan. Doplnil, že svojim správaním bezprostredne ohrozoval zdravie a bezpečnosť miestnych obyvateľov.

Mŕtvy medveď, ktorý napadol muža na farme v Háji

Ochranári zaznamenali aj usmrtenie medveďa na ceste v smere z Mošoviec na Diviaky pri obci Turčiansky Michal v okrese Turčianske Teplice. Bocková priblížila, že to bol jedinec, ktorý začiatkom júla tohto roka napadol mladého muža na farme v Háji. Zrážka s autom bola približne vo vzdialenosti 1,5 kilometra od tejto farmy. "Túto skutočnosť pri spracovaní kožušiny potvrdil aj preparátor, ktorý našiel zahojené rany na dvoch miestach po vpichnutí ostrým predmetom," zdôraznila.

archívne video 

Obyvateľov Detvy vystrašil medveď behajúce blízko domov (Zdroj: Facebook/Podpoľanie • Detva • Hriňová)

V územnej pôsobnosti Správy Chránenej krajinnej oblasti Poľana počas víkendu privolali zásahový tím aj k prípadu usmrteného medveďa v katastrálnom území Čerín v Banskobystrickom okrese. "Veterinár potvrdil smrť spôsobenú strelnou zbraňou a prípad vyšetruje polícia," spomenula hovorkyňa.

Viac o téme: MedvedeTuriecPoľanaZásahový tím
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu