Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Podľa premiéra je Slovensko pripravené prijať opatrenia na riešenie ukrajinského obilia

Ľudovít Ódor
Ľudovít Ódor (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovensko je pripravené prijať opatrenia, ak EÚ nepríde s riešením dovozu ukrajinského obilia. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády premiér Ľudovít Ódor. V súčasnosti import do susediacich východoeurópskych krajín, vrátane Slovenska zakazuje nariadenie, ktoré sa končí 15. septembra.

"Pevne dúfam, že príde k nejakému riešeniu na európskej úrovni. Keby k tomu nedošlo, tak, samozrejme, sme pripravení prijať opatrenia," spresnil Ódor v súvislosti s výzvou zakázať dovoz obila z Ukrajiny od 16. septembra. Premiér však nespresnil, či by Slovensko zakázalo dovoz aj samo. Hnutie Sme rodina 31. augusta vyzvalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a vládu SR, aby sa postavili za slovenských poľnohospodárov a podporili zákaz dovozu ukrajinského obilia, nie zákaz tranzitu.

Archívne video: Premiér Ľudovít Ódor predstavil balík opatrení reagujúce na migračnú situáciu na Slovensku

Premiér Ľudovít Ódor predstavil balík opatrení reagujúce na migračnú situáciu na Slovensku (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Dovoz a predaj ukrajinského obilia na Slovensko musíme od 16. septembra zastaviť tak, ako to urobí Poľsko a tak, ako to urobí Maďarsko, lebo inak zničíme náš vidiek," podčiarkol šéf Národnej rady SR a predseda Sme rodina Boris Kollár. Pripomenul, že 15. septembra končí európska dohoda o zákaze dovozu ukrajinského obilia pre päť štátov EÚ.

Viac o téme: OpatreniaObilieSlovenskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu