Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ZMOS žiada stiahnuť zákon o krajinnom plánovaní z legislatívneho procesu

BRATISLAVA - Návrh zákona o územnom plánovaní významným spôsobom zasahuje do kompetencií miest a obcí. Vylučuje aj transparentné zapojenie samospráv i občanov. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) preto nesúhlasí s opätovným predložením zákona. Žiada jeho stiahnutie z legislatívneho procesu a komplexné prepracovanie. Informovala poverená ústredná riaditeľka kancelárie združenia Zuzana Špačeková.

"Prepracovaný návrh zákona je však totožný s návrhom tohto zákona, aký bol už jedenkrát odmietnutý Národnou radou SR, a voči ktorému vzniesli zásadné pripomienky a námietky takmer všetci sociálni partneri. ZMOS s predloženým návrhom zákona o krajinnom plánovaní zásadne nesúhlasí, čo vyjadrilo aj vo svojich zásadných pripomienkach," uviedol predseda ZMOS-u Jozef Božik.

archívne video

Ľudovít Ódor a minister financií po rokovaní so samosprávami (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Združenie žiada, aby sa proces vytvárania krajinných plánov nevzťahoval v celom rozsahu na zastavané územia miest a obcí. Okresný úrad aj ministerstvo životného prostredia tak podľa neho môžu svoje stratégie presadzovať ako dotknutý subjekt či účastník konania v procese tvorby územného plánu.

Súboj o moc

"Opakovane predložený návrh vo svetle jeho problematických ustanovení vnímame len ako súčasť "súboja o moc" v územnom a stavebnom konaní, ktorý prebieha medzi rezortom životného prostredia a rezortom (úradom) výstavby, pričom toto politikárčenie a komplikovanie pravidiel môže mať rozsiahle a závažné hospodárske dopady a dlhodobé negatívne dosahy na hospodársky rozvoj krajiny," skonštatoval Božik. Návrh je podľa neho v priamom rozpore s cieľmi plánu obnovy zjednodušovať a zrýchľovať proces územného a stavebného konania.

Vytvorenie nadradeného systému krajinných plánov, ktoré budú dávať limity územným plánom aj v urbanizovaných územiach, považuje ZMOS za duplicitné. "Celý proces obstarávania a aktualizácii krajinných plánov predstavuje veľké náklady pre verejnú správu," uviedlo. 

Zákon o krajinnom plánovaní má zvýšiť a zlepšiť ochranu, obnovu a tvorbu krajiny. Vytvoriť by sa mal nástroj integrovaného manažmentu krajiny, ktorým sa má zabezpečiť udržateľný rozvoj a starostlivosť o životné prostredie. Novela patrí medzi hlavné reformy obsiahnuté v Pláne obnovy a odolnosti SR. Jej prijatie je potrebné aj vzhľadom na záväzky, ku ktorým sa Slovensko prihlásilo podpisom Európskeho dohovoru o krajine ešte v roku 2005. Novelu zákona o krajinnom plánovaní odmietla Národná rada SR v marci tohto roka. Nové znenie návrhu sa od pôvodného líši iba v niektorých detailoch.

Podpisovanie memoránd medzi stranami a ZMOS-om bude pokračovať

Podpisovanie memoránd medzi politickými stranami a Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) bude pokračovať. V pondelok (11. 9.) ich podpíšu hnutia Progresívne Slovensko a Sme rodina. Na september je taktiež naplánovaný podpis memoranda so stranou Smer-SD. Informovala poverená ústredná riaditeľka kancelárie združenia Zuzana Špačeková.

"Podpísanie memoranda o spolupráci medzi ZMOS a politickou stranou je obojstranný záväzok spolupráce na dosahovaní vytýčených priorít členských miest a obcí ZMOS, ale najmä budovanie vzájomného partnerstva spolupráce s pozitívnym vplyvom na každodenný život našich miest a obcí v deviatom volebnom období 2023 - 2027," povedal predseda združenia Jozef Božik.

Nie všetky politické subjekty sa podľa neho zaviazali k plneniu ich priorít v plnom znení a rozsahu. Prioritami sú sociálna oblasť a zdravotníctvo, životné prostredie, stavebná agenda, oblasť regionálneho rozvoja, financovania či definovanie miestnych územných samospráv. Memorandum podpísal ZMOS v piatok s Republikou, KDH a SNS. Taktiež aj so stranami Hlas-SD a SaS.

Viac o téme: ZákonZdruženie miest a obcí SlovenskaLegislatívny proces
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu