Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pomoc horských záchranárov vo Vysokých Tatrách potrebovali traja horolezci

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: hzs.sk)

VYSOKÉ TATRY - Horskí záchranári pomáhali vo Vysokých Tatrách počas utorka trom horolezcom. Najprv ich pomoc potrebovala poľská horolezkyňa, neskôr dvojica Čechov. Informovala o Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke.

archívne video

Intenzívne búrky v Tatrách si vyberajú svoju daň: Horskí záchranári upozorňujú na zvýšené hladiny vodných tokov (Zdroj: HZS)

Prostredníctvom poľských kolegov kontaktovala HZS dvojica poľských horolezkýň, z ktorých jedna sa počas prechodu hrebeňom v oblasti Západného Železného štítu pošmykla. Pri približne 15-metrovom páde utrpela poranenie členka, hornej končatiny, chrbta a mnohopočetné povrchové zranenia tváre a hornej časti tela. "O súčinnosť bola požiadaná posádka leteckých záchranárov z Popradu, ktorá z heliportu v Starom Smokovci vyzdvihla na palubu dvoch záchranárov HZS. Tí boli následne vysadení pri zranenej 24-ročnej horolezkyni," uviedli horskí záchranári.

Pomoc horských záchranárov vo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: hzs.sk)

Po poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti a príprave na letecký transport zranenú spolu so záchranárom HZS letecky evakuovali z horolezeckého terénu. Počas medzipristátia v Lúčnom sedle ju preložili na palubu vrtuľníka a transportovali na heliport do Starého Smokovca. Tam si ju prevzala do opatery posádka rýchlej lekárskej pomoci. Zranenú ženu previezli do nemocnice v Poprade. Druhá horolezkyňa pokračovala v horolezeckej túre s ďalšími členmi skupiny.

Pomoc horských záchranárov vo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: hzs.sk)

V popoludňajších hodinách požiadala o pomoc aj dvojica českých horolezcov. Muž a žena vystupovali na Gerlachovský štít "Martinovou cestou" a žena už z dôvodu vyčerpania nedokázala z oblasti Lavínovej veže pokračovať ďalej. "O technický zásah bola požiadaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby zo Žiliny, ktorá z heliportu v Starom Smokovci vyzdvihla dvoch horských záchranárov," dodáva HZS. Pomocou palubného žeriava ich vysadili pri uviaznutej dvojici. Oboch horolezcov pripravili na evakuáciu a postupne vyslobodili z hrebeňa. Pri Sliezskom dome ich preložili na palubu vrtuľníka a transportovali na heliport v Starom Smokovci. Keďže boli bez zranení, ďalej už pokračovali samostatne.

Pomoc horských záchranárov vo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: hzs.sk)

Viac o téme: HorolezciHorskí záchranáriVysoké Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu