Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nemecké stíhačky v našom vzdušnom priestore! Máme sa mať na pozore?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ochranu vzdušného priestoru SR od septembra posilňujú nemecké stíhacie lietadlá Eurofighter Typhoon letmi v rámci integrovaného systému protivzdušnej obrany Severoatlantickej aliancie NATINAMDS (NATO Integrated Air and Missile Defence System). Uviedla to hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Mária Precner.

"Ide o osobitnú a teda dodatočnú formu spolupráce nad rámec ochrany slovenského neba, ktorú na základe spoločnej deklarácie Vyšehradskej skupiny v súčasnosti zabezpečujú vzdušné sily Česka, Maďarska a Poľska," vysvetlila hovorkyňa. Posilnenie vzdušnej ochrany Slovenska na sociálnej sieti potvrdil aj nemecký minister obrany Boris Pistorius. Pomoc avizoval do konca roka. Slovensko označil za dôležitého spojenca na východnom krídle NATO.

archívne video Naď: Rekonštrukcia letiska Sliač nebude mať vplyv na termín dodania F-16

Naď: Rekonštrukcia letiska Sliač nebude mať vplyv na termín dodania F-16 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

Lety stíhacích lietadiel nemeckých vzdušných síl budú podľa MO SR realizované z letísk v Nemecku, pričom po splnení stanovených úloh sa tam aj vrátia. "Dôležitý je tiež priaznivý vplyv na naše Vzdušné sily Ozbrojených síl SR, ktoré si tak budú udržiavať spôsobilosti pri navádzaní stíhacích lietadiel a riadení letovej prevádzky," doplnila Precner.

 

SLOVENSKO, ČESKO A ŠVÉDSKO POTVRDILI SPOLUPRÁCU V RÁMCI OBSTARÁVANIA BOJOVÝCH OBRNENÝCH VOZIDIEL CV90 🤝 👔 Štátny...

Posted by Ministerstvo obrany Slovenskej republiky on Thursday, August 31, 2023

Ako skonštatovalo ministerstvo, ďalším prínosom je aj posilnenie konceptu odstrašenia vyplývajúceho z aliančných regionálnych plánov, ktoré tak reálne zvýšia bezpečnosť Slovenska v dynamicky sa meniacej bezpečnostnej situácii v našom bezprostrednom susedstve. Ochranu slovenského neba prevzali spojenci po uzemnení stíhačiek MiG-29. Slovensko v súčasnosti čaká na nové stíhacie lietadlá F-16, ktorých dodanie sa oneskorilo. Prvé by mali prísť v priebehu roka 2024.

Stíhačky MiG-29
Zobraziť galériu (2)
Stíhačky MiG-29  (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Grits)

"Slovensko je dôležité a na východnom krídle aliancie exponovaný partner. V rámci leteckej misie Air Policing ho s okamžitou platnosťou podporujeme v zaistení bezpečnosti. Na Nemecko je spoľahnutie," povedal Pistorius. Nemecko na stráženie slovenského vzdušného priestoru vyčlenilo stroje Eurofighter.

K stráženiu slovenského neba sa pripojilo tiež Maďarsko

Slovensko po vlaňajšej invázii Ruska na Ukrajinu predčasne ukončilo prevádzku svojich stíhačiek sovietskej konštrukcie MiG-29. V lete sa potom dohodlo s Českom a Poľskom na tom, že mu obe tieto krajiny pomôžu so zabezpečením ochrany neba dovtedy, kým Bratislava prevezme objednané americké stíhačky F-16. K stráženiu slovenského neba sa pripojilo tiež Maďarsko. Prvé stroje F-16 by malo Slovensko v rámci meškajúcich dodávok dostať v budúcom roku.

Viac o téme: StíhačkyVzdušný priestorNemeckoSlovenskoMinisterstvo obrany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu