Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nič nenaznačuje, že by Rusko zámerne zaútočilo na rumunské územie, tvrdí Stoltenberg

Jens Stotlenberg na summite NATO vo Vilniuse Zobraziť galériu (2)
Jens Stotlenberg na summite NATO vo Vilniuse (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

BRUSEL - Nič nenaznačuje, že by Rusko úmyselne zaútočilo na Rumunsko, členskú krajinu Severoatlantickej aliancie. Uviedol to vo štvrtok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po tom, ako sa v Rumunsku našli úlomky zariadenia a tamojšie úrady zisťujú, či nejde o zvyšky ruského dronu. Správa bola prevzatá z agentúry AFP.

Stoltenberg ozrejmil, že Rumunsko v stredu informovalo spojencov z NATO o nájdení úlomkov neznámeho zariadenia pri hraniciach s Ukrajinou. Tento nález podľa jeho slov "demonštruje riziko incidentov a nehôd".

"Nemáme žiadne informácie, ktoré by poukazovali na úmyselný útok zo strany Ruska. Čakáme na výsledok prebiehajúceho vyšetrovania," povedal šéf NATO. "Bez ohľadu na tento výsledok sme samozrejme videli veľa bojov a tiež vzdušných útokov v blízkosti hraníc NATO," dodal. Rumunský prezident Klaus Iohannis v stredu vyzval na "naliehavé vyšetrenie" trosiek, ktoré by mohli byť úlomky bezpilotného lietadla. Ruská armáda v uplynulých dňoch opakovane útočila na ukrajinské prístavné mesto Izmajil, ktoré od Rumunska delí rieka Dunaj.

Jens Stotlenberg na summite NATO vo Vilniuse
Zobraziť galériu (2)
Jens Stotlenberg na summite NATO vo Vilniuse  (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Ukrajina v pondelok uviedla, že má dôkazy o tom, že ruské drony, ktoré útočili na okolie mesta Izmajil, v noci na pondelok dopadli na územie Rumunska a explodovali tam. Bukurešť vtedy toto tvrdenie odmietla. Od začiatku vojny na Ukrajine sa Severoatlantická aliancia snaží predísť tomu, aby sa boje preliali na územie niektorého z jej členov. Akýkoľvek útok na krajinu NATO by na základe článku 5 o spoločnej obrane spojencov mohol zatiahnuť Západ do potenciálne jadrového konfliktu s Ruskom, pripomína AFP.

Obavy z možnej eskalácie konfliktu vzrástli, keď vlani v novembri zasiahla raketa poľskú obec Przewodów a zabila dvoch ľudí. NATO uviedlo, že išlo o úlomky rakety, ktorú vypálila ukrajinská protivzdušná obrana. 

Viac o téme: RuskoNATOJens StoltenbergRumunsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu