Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Tohtoročné leto sa skončí ako teplotne silne nadnormálne, tvrdí klimatológ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Tohtoročné leto sa skončí ako teplotne silne nadnormálne. Od začiatku meteorologických meraní na našom území bude asi desiate najteplejšie. V minulosti sa takéto teplé leta nevyskytovali, všetky sa vyskytli v tomto storočí. Uviedol klimatológ Pavel Matejovič.

"Zvláštnosťou na tomto lete bolo aj to, že najvýraznejšia vlna horúčav sa vyskytla v druhej polovici augusta. V minulosti sa v druhej polovici tohto letného mesiaca zvyklo už ochladzovať, čo je dôsledkom skracovania dní a predlžovania nocí. Teraz to bolo naopak, pričom bežne sa vyskytovali aj tropické noci, keď minimálna teplota neklesala pod 20 stupňov Celzia," povedal Matejovič.

archívne video Po horúčavách prichádzajú silné dažde a búrky: Včerajší lejak v Miloslavove

Po horúčavách prichádzajú silné dažde a búrky: Včerajší lejak v Miloslavove (Zdroj: Tip čitateľa)

Dusné počasie

Ďalším znakom tohtoročného teplotne silne nadnormálneho leta bolo dusné počasie. Bolo to dôsledkom vlhkého a teplého vzduchu, ktorý na Slovensko prúdil od juhozápadu po zadnej strane tlakovej výše nad Stredomorím. Povrchové vody oceánov boli podľa klimatológa rekordne teplé a preto sa z nich vyparilo aj veľa vody. "Zvýšený obsah vodnej pary v atmosfére spôsoboval okrem iného aj silné búrky, ktoré boli sprevádzané prívalovými zrážkami, silným vetrom a krupobitím," vysvetlil.

Otepľovanie podľa Matejoviča naberá na dynamike a ustavične sa zrýchľuje. Zároveň ho môžu urýchliť aj takzvané kladné spätné väzby. Týka sa to najmä vodnej pary, ktorá môže globálnu teplotu ešte viac zvýšiť. "Jej zvýšený objem v atmosfére však spôsobuje aj iné extrémne prejavy počasia, týka sa to najmä silných búrok a nebezpečných atmosférických javov, ktoré sú s nimi spojené. Toto všetko potvrdilo aj počasie tohtoročného leta," opísal.

Viac o téme: LetoTeplotyKlimatológ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu