Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Budem sa snažiť, aby priateľstvo Česka so Slovenskom zostalo pevné aj po voľbách, povedal Pavel

Petr Pavel odpovedá na otázky novinárov pri príchode do svojho volebného štábu v Prahe Zobraziť galériu (2)
Petr Pavel odpovedá na otázky novinárov pri príchode do svojho volebného štábu v Prahe (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PRAHA - Nech bude výsledok volieb na Slovensku akýkoľvek, budem sa zasadzovať o to, aby naše nadštandardné priateľstvo zostalo pevné. V utorok to povedal český prezident Petr Pavel, ktorý sa počas každoročnej trojdňovej porady prihovoril českým veľvyslancom, informuje spravodajkyňa v Prahe.

V prejave okrem iného zdôraznil, že jedným zo stálych predpokladov bezpečnosti Česka sú bezproblémové vzťahy so susedmi, ktoré označil za najlepšie v moderných českých dejinách. "Ale je dobré si pripomínať, že to nie je samozrejmosť, a nenechať sa ich súčasnou kvalitou ukolísať," upozornil prezident.

archívne video

Tlačová konferencia po stretnutí prezidenta Petra Pavla s Volodymyrom Zelenským na Pražskom hrade (Zdroj: Facebook/Petr Pavel)

Vyzdvihol najmä vzťahy so Slovenskom

Vyzdvihol najmä vzťahy so Slovenskom, ktoré sa podľa neho nedá v skutočnosti považovať za cudzinu. Pred veľvyslancami pripomenul predčasné parlamentné voľby, ktoré sa v SR uskutočnia na konci septembra. "Parlamentné voľby už o niekoľko týždňov ukážu, akú budúcnosť si Slováci prajú a vyberú. Verím, že nech už bude výsledok akýkoľvek, naše nadštandardné priateľstvo zostane pevné. Osobne sa o to budem naďalej zasadzovať," zdôraznil český prezident.

Z pohľadu veľkosti a sily zostáva pre ČR podľa neho najvýznamnejším európskym partnerom Nemecko, ktoré aktuálne prechádza geopolitickým aj ekonomickým prerodom. Pripomenul, že ČR má záujem na úspešnej modernizácii nemeckého hospodárstva, lebo je s ním spojená aj česká prosperita.

Budem sa snažiť, aby
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Voľby sa uskutočnia 30. septembra

Svoj význam však nestrácajú ani regionálne formáty, upozornil Pavel. "Som rád, že v novembri tu na Pražskom hrade privítam svojich partnerov z krajín Vyšehradskej štvorky. Verím, že z dlhodobého hľadiska má zmysel usilovať sa o to, aby V4 bola verná svojmu zakladateľskému duchu, ktorý bol demokratizačný a proeurópsky," povedal prezident.

Predčasné parlamentné voľby sa na Slovensku uskutočnia 30. septembra, kandiduje v nich 24 politických strán a hnutí a jedna koalícia. Slováci žijúci v zahraničí v nich môžu voliť korešpondenčne. O tento spôsob voľby požiadalo takmer 73.000 z nich, čo je historicky najvyšší počet. Český prezident v prejave apeloval na to, aby aj Česko zaviedlo určitú formu korešpondenčného hlasovania.

Viac o téme: VoľbyČeskoVzťahyPetr Pavel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu