Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Husté ráno na vláde: Rokovanie kabinetu sa zmenilo na Bezpečnostnú radu, prišiel aj sám Hamran!

Hamran sa objavil na rokovaní vlády. Zobraziť galériu (4)
Hamran sa objavil na rokovaní vlády. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Každý týždeň sa v stredu ráno pravidelne stretávajú členovia vlády na rokovaní. Tento týždeň je však mimoriadne hustý a plný očakávania, pretože spoločnosťou hýbu veľké akcie, ktoré medializoval policajný zbor na čele so Štefanom Hamranom. Práve samotný Hamran či šéf vojenského spravodajstva Róbert Kleštinec sa dnes objavili aj na samotnom Úrade vlády SR. V hre je aj koniec šéfa SIS Michala Aláča vo funkcii.

VIDEO Prezident policajného zboru Štefan Hamran po rokovaní Bezpečnostnej rady:

Na rokovanie vlády nečakane prišiel aj policajný prezident Štefan Hamran, pretože rokovala Bezpečnostná rada (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 10:01

Podľa ministra obrany Martina Sklenára sa platy vojakov zvýšia o päť percent. "Vychádzame pri tomto rozhodnutí najmä z toho, že inflácia pokračuje, ceny sa zvyšujú a chceli sme zachovať odmeňovanie profesionálnych vojakov na úrovni, ktorá je konkurencieschopná aj na pracovnom trhu," zdôvodnil Sklenár. Zvýšenie platov ministerstvo pokryje zo svojich zdrojov. Nebude teda na úkor iných rezortov.

Minister obrany Sklenár tvrdí, že vojaci sa dočkajú mierneho zvýšenia platov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 9:27

Po krátkom rokovaní sa pred novinárov postavil sám Hamran. "Súčasťou boli udalosti, ktoré momentálne považujeme za akútne riešiť na Bezpečnostnej rade. Týkali sa najmä aktivít systému našich ľudí na Slovensku, ktoré stále pretrvávajú a problémov s nelegálnou migráciou," popísal Hamran. "Tlmočil som Bezpečnostnej rade poznatky, ktoré sa vyšetrovatelia rozhodli zverejniť, kde sa preukazujú protiprávne aktivity niektorých subjektov orgánov, presadzujúcich právo," pokračoval Hamran.

Husté ráno na vláde:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Koniec šéfa SIS

Doterajší riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Michal Aláč má skončiť vo funkcii. Návrhom na jeho odvolanie pre prezidentku Zuzanu Čaputovú sa má práve dnes zaoberať vláda. Ešte v pondelok (21. 8.) tento bod rokovania kabinetu avizoval premiér Ľudovít Ódor.

Odvolávanie súvisí s obvinením z trestných činov, ktorému Aláč v súčasnosti čelí. Prezidentka šéfa "tajných", ktorého vymenúva a odvoláva na návrh vlády, už postavila dočasne mimo služby.

Legislatívne zmeny, ktoré by mal ešte v septembri riešiť parlament

Vláda sa na svojej 13. schôdzi bude zaoberať návrhmi legislatívnych zmien, o ktorých má parlament rokovať na mimoriadnej schôdzi začiatkom septembra. Návrh novely zákona o zdravotnej starostlivosti prináša skrátenie ordinačných hodín ambulantných pohotovostí z 22.00 na 20.00 h, rovnako i zvýšenie poplatkov za návštevu ambulantných pohotovostí a urgentov. Zmena Trestného zákona má zasa zabezpečiť dostatočnú kontrolu osôb, ktorým bola uložená ambulantná forma ochranného liečenia.

Minister investícií Peter Balík
Zobraziť galériu (4)
Minister investícií Peter Balík  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vláda bude takisto schvaľovať návrh na uvoľnenie prostriedkov pre strategický park Valaliky a tiež investičný stimul vo výške 1,5 milióna eur na rozšírenie a modernizáciu výroby modulov recirkulácie výfukových plynov. Spoločnosť Mahle Behr Námestovo má s investičnou podporou do roku 2025 vytvoriť 60 nových pracovných miest.

Ministerstvo pôdohospodárstva na rokovanie predkladá aktualizáciu nariadenia vlády, podľa ktorej dostanú mimoriadnu podporu kompenzujúcu dovoz obilia a olejnatých semien z Ukrajiny len pestovatelia pšenice.

Minister životného prostredia
Zobraziť galériu (4)
Minister životného prostredia  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ministerstvo obrany zasa navrhuje začať verejné obstarávanie na rekonštrukciu malého areálu Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Ružomberku. V súčasnosti nevyužívané a pustnúce priestory majú po obnove slúžiť na administratívne účely a dočasné ubytovanie. Predpokladané náklady predstavujú takmer 11,5 milióna eur. Kabinet bude tiež schvaľovať ciele a priority na najbližšie päťročné obdobie v oblasti vzdelávacej, výskumnej, vývojovej, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti vysokých škôl.

Viac o téme: VládaRokovanie SISBezpečnostná radaŠtefan HamranĽudovít ÓdorMichal Aláč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu