Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Jasná výzva premiérovi Ódorovi a vedeniu polície: Treba sa zaoberať nelegálnou migráciou! Narástla o 1000 %

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Miroslav Košírer)

BRAISLAVA - K výzve predsedovi vlády SR Ľudovítovi Ódorovi a vedeniu polície, aby sa intenzívne zaoberali rastúcou nelegálnou migráciou v južných okresoch Slovenska, sa po Hlase-SD pridávajú ďalšie strany.

Aktualizované 19:00

Situácia s nelegálnou migráciou sa zhoršila, no je riešiteľná. V reakcii na dianie v južných okresoch Slovensko to na nedeľňajšej tlačovej konferencii uviedol podpredseda Progresívneho Slovenska (PS) Tomáš Valášek. Kritizoval zároveň predsedu strany Smer-SD Roberta Fica, že zneužíva situáciu na predvolebné strašenie ľudí.

Jasná výzva premiérovi Ódorovi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zároveň zo zhoršenia situácie čiastočne viní samotného Fica. "V súčasnosti platný systém registrácie migrantov vychádza z úpravy, ktorú sám predložil do parlamentu," uviedol Valášek. Upozornil, že problém s nelegálnou migráciou sa musí riešiť intenzívne na vonkajších hraniciach EÚ, rovnako by Slovensko malo vyžadovať dodržiavania medzinárodných zmlúv. "Medzi ne patrí readmisná dohoda o tom, že ak na Slovensku zadržíme nelegálneho migranta, ktorý k nám prišiel z územia Maďarska, maďarské úrady si ho majú prevziať," upozornil.

Bezpečnostný expert PS a bývalý šéf polície Jaroslav Spišiak označil bezpečnostnú situáciu za "mierne vážnejšiu". Polícia ju podľa neho zvláda. Navrhol preventívne posilniť a zvýšiť počet hliadok monitorujúcich situáciu.

Aktualizované 17:00

Policajný zbor (PZ) má nasadené všetky sily a prostriedky na zabezpečenie poriadku a bezpečnosti v súvislosti s nelegálnou migráciou. Vo Veľkom Krtíši ani na ostatnom území Slovenska neboli zaevidované žiadne narušenia verejného poriadku zo strany migrantov. Vo svojich stanoviskách o tom ubezpečuje Policajný zbor i Ministerstvo vnútra SR. Podotýkajú, že s nelegálnou migráciou sa stretávajú krajiny v celom európskom priestore, nie je to problém len Slovenska.

"Zneužívanie už beztak komplikovanej životnej situácie ľudí utekajúcimi pred vojnou je poľutovaniahodné. Vyzývame preto politické strany, aby sa zdržali šírenia dezinformácií a nezavádzali spoločnosť," odkazuje rezort vnútra.

Doposiaľ nebol podľa Policajného zboru zaznamenaný žiadny trestný čin alebo priestupok, ktorého by sa migranti na území Slovenska dopustili. Každé podozrenie je preverované. Obyvateľov žiadajú o strpenie. Pripomínajú, že ide o ľudí, ktorí utekajú pred vojnou ďalej na západ. Na území SR zostať nechcú a zotrvávajú len na nevyhnutný čas, počas ktorého prechádzajú kontrolou v slovenských a európskych systémoch.

archívne video

Spoločná hliadka slovenských a maďarských policajtov zadržala unikajúce vozidlo s migrantami (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Podpredseda hnutia Sme rodina Peter Pčolinský na sociálnej sieti upozorňuje, že zvýšený nárast migrantov prichádzajúcich cez južnú hranicu je spôsobený nečinnosťou maďarskej polície, odvoláva sa pritom aj na informácie priamo od členov zmiešaných maďarsko-slovenských policajných hliadok.

Kritizuje v tejto súvislosti prezidenta Policajného zboru (PZ) Štefana Hamrana. "Zaráža ma, prečo sa tvári, že sa nič nedeje. Už pred vyše rokom sme žiadali opatrenia na našich hraniciach s Maďarskom, avšak zo strany PZ sme sa dočkali ignorácie," uviedol.

 

❗️Maďari cielene a vedome ohrozujú zvyšok EÚ vrátane Slovenska. Dokonca sa tým ani netaja. ❗️Moje vyjadrenie zo včera...

Posted by Peter Pcolinsky on Sunday, September 3, 2023

Predsedovia strán Republika a Modrí, Most-Híd poukazujú na narastajúce obavy obyvateľov v dotknutých okresoch na juhu Slovenska. Líder Republiky Milan Uhrík vyzýva policajného prezidenta, aby neodkladne konal, predseda strany Modrí, Most-Híd Mikuláš Dzurinda apeluje na predsedu vlády SR, aby o tejto situácii verejnosť bezodkladne informoval a predišiel tak šíreniu dezinformácií a podnikol tiež konkrétne kroky. "Občania SR majú právo na včasné a pravdivé informácie o udalostiach tohto typu a vláda má povinnosť prijímať opatrenia na zamedzenie organizovanej, nelegálnej imigrácie," zdôraznil Dzurinda.

Jasná výzva premiérovi Ódorovi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Vedenie Policajného zboru sa k nelegálnej migrácii a ďalším otázkam vyjadrí na tlačovej konferencii začiatkom týždňa," uviedli z Prezídia Policajného zboru.

Ministerstvo vnútra SR v piatok (1. 9.) informovalo, že v okrese Veľký Krtíš vyhlásil okresný úrad mimoriadnu situáciu pre nárast neregulárnej migrácie. Mimoriadny krízový štáb, reagujúci na problém s pobytom migrantov v meste, zvolali tento týždeň aj v Nových Zámkoch. Polícia vo štvrtok (31. 8.) na sociálnej sieti oznámila podpísanie dohody s maďarskou políciou o rozšírení pôsobenia spoločných hliadok oboch štátov na území Maďarska, čo má prispieť k intenzívnejšiemu boju s nelegálnou migráciou.

Viac o téme: Policajný zbor SRNelegálna migráciaHlas SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu