Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

MIMORIADNE Hamran v téme nelegálnych migrantov šokuje: Zachytili sme dvoch teroristov, vyhostiť ich nemôžeme!

Brífing prezidenta Policajného zboru k nelegálnej migrácii Zobraziť galériu (4)
Brífing prezidenta Policajného zboru k nelegálnej migrácii (Zdroj: Topky/ Maarty)

BRATISLAVA - Polícia pri preverovaní nelegálnych migrantov zachytila aj dvoch teroristov. Informoval o tom prezident Policajného zboru Štefan Hamran s tým, že ich z dôvodu mimoriadnej situácie nemožno vyhostiť. Zároveň potvrdil, že v súvislosti s migrantami sa doteraz nezaznamenala trestná činnosť. Mrzí ho, že sa téma nelegálnej migrácie zneužíva v predvolebnej kampani.

VIDEO

Brífing prezidenta Policajného zboru SR k nelegálnej migrácii (Zdroj: Topky/ Maarty)

Nelegálna migrácia podľa neho enormne narástla v celej Európe. Hamran deklaroval, že situáciu monitorujú a migrantov preverujú v databázach. "Sme jediná krajina, ktorá každého nelegálneho migranta zavedie do systému," skonštatoval. Na konci procedúry je možné každého administratívne vyhostiť, okrem Sýrčanov a občanov Afganistanu. "Je tam administratívna prekážka ich vyhostenia, rozhodla tak Európska únia," povedal.

Uzavrieť hranice nie je možné

Uzavrieť slovensko-maďarské hranice nie je podľa policajného šéfa možné. "Narazíte na schengenský kódex," podotkol. Upozornil tiež, že polícia na to okrem iného nemá prostriedky ani sily. Hamran zároveň apeluje na zmeny vo vydávaní potvrdení o zotrvaní migrantov na území SR, ktoré situáciu s migrantami komplikuje. Polícia podľa neho tiež v júni požiadala o vyčlenenie síl z armády, no zatiaľ im nebolo vyhovené.

Policajný prezident tiež oznámil, že minulý týždeň podpísala slovenská a maďarská polícia dodatok k dohode o spolupráci. Poukázal na to, že slovenská polícia sa dosiaľ nemohla podieľať na protimigrantských opatreniach na celom území Maďarska. Hamran zároveň potvrdil, že Robert Gucký končí vo funkcii riaditeľa Úradu hraničnej a cudzineckej polície. Odchod podľa neho avizoval už skôr. Poprel, že by Gucký žiadal uzavretie hraníc.

Viac o téme: TeroristiMigrantiPolíciaŠtefan Hamran
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu