Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Združenie Slovákov v zahraničí vyzýva krajanov požiadať o voľbu poštou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

BRATISLAVA - Svetové združenie Slovákov v zahraničí (SZSZ) vyzýva krajanov, aby nepremeškali termín na požiadanie o voľbu poštou zo zahraničia. Informoval o tom predseda združenia Vladimír Skalský. Požiadať o voľbu poštou vo voľbách do Národnej rady SR sa dá už len do stredy (9. 8.).

Skalský pripomenul, že SZSZ sa už niekoľko rokov angažuje za korešpondenčnú voľbu a v súčasnosti aj za jej doplnenie voľbami na zastupiteľských úradoch a výhľadovo i za preskúmanie možnosti volieb cez internet. Združenie poukazuje na to, že Slováci v zahraničí stále nemôžu voliť na zastupiteľských úradoch. "Pritom možnosť voliť na zastupiteľských úradoch majú občania väčšiny krajín EÚ a rozhodne predstavuje menej kontroverznú možnosť z hľadiska bezpečnosti a tajnosti volieb," myslí si Skalský.

Archívne video: Minister vnútra Ivan Šimko o príprave na voľby

Minister vnútra Ivan Šimko o príprave na voľby (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Po zaregistrovaní sa o voľbu poštou musí volič čakať na hlasovacie materiály, ktoré mu MV zašle na adresu v cudzine. Volič musí zaslať volebné materiály späť tak, aby boli doručené najneskôr 29. septembra. Odošle ich na adresu MV, ktorá je uvedená na návratnej obálke. Predčasné parlamentné voľby budú v sobotu 30. septembra. Kandiduje v nich 24 politických strán a hnutí a jedna koalícia. Volebná kampaň sa začala 9. júna, končí sa 48-hodinovým volebným moratóriom.

Viac o téme: Voľby poštouVoľby 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu