Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Protipovodňové poldre, vybudované Vojenskými lesmi opäť ukázali svoju dôležitosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Marenčíková Alica)

BRATISLAVA - Protipovodňové poldre v oblasti Levočských vrchov, vybudované štátnym podnikom Vojenské lesy a majetky (VLM) SR, opäť pomáhali s ochranou obyvateľov priľahlých lokalít pred povodňami. V súvislosti s intenzívnymi búrkami, ktoré počas ostatného víkendu spôsobili vzostup vodných hladín, to uviedlo Ministerstvo obrany (MO) SR.

"Každou takouto udalosťou sa čoraz viac presviedčame o dôležitosti a prínose týchto protipovodňových stavieb a opatrení, bez ktorých by hrozili prívalové vlny, rozsiahle povodne, ale napríklad aj zosuvy pôdy," upozornil minister obrany Martin Sklenár.

Archívne video:  Rozvodnený Dunaj vzbudzuje obavy: Podľa SHMÚ sa však obyvatelia Bratislavy nemajú čoho báť.

Rozvodnený Dunaj vzbudzuje obavy: Podľa SHMÚ sa však obyvatelia Bratislavy nemajú čoho báť. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)


VLM vybudovali ešte v roku 2015 celkovo 11 protipovodňových opatrení – poldrov a sústavu 230 technických a biotechnických opatrení na vodných tokoch v bývalom vojenskom obvode Javorina. Po výdatnejších dažďoch realizuje štátny podnik pomocou vlastných mechanizmov aj údržbu - čistenie jednotlivých poldrov. "Práve prostredníctvom realizovaných opatrení sa nám darí eliminovať riziko prírodnej katastrofy na minimum," uviedol generálny riaditeľ VLM SR Ján Jurica.

Pracujú na posilnení

Štátny podnik pracuje na ďalšom posilnení súčasnej siete poldrov – ide o výstavbu nových protipovodňových opatrení, pričom celkovo je investícia rozdelená do dvoch etáp. V prvej etape ide o výstavbu šiestich poldrov v povodí rieky Ľubica. V ďalšej etape bude zrealizovaných desať poldrov v oblasti Levočských vrchov. Výstavba bude spolufinancovaná z fondov EÚ a vlastných zdrojov štátneho podniku. Projekty sú vypracované a VLM SR plánuje podať žiadosť o nenávratný finančný príspevok na ich realizáciu z aktuálneho operačného programu Slovensko 2021- 2027.
 

Viac o téme: PovodneVojenské lesy a majetkyProtipovodňové poldre
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu