Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na Dunaji čakajú kulmináciu: Platí tretí stupeň povodňovej aktivity

Aktuálna situácia na Dunaji
Aktuálna situácia na Dunaji (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

BUDAPEŠŤ - Hladina Dunaja vplyvom minulotýždňových výdatných dažďov v Maďarsku stúpla pri Budapešti v priebehu uplynulého týždňa o 260 centimetrov. Podľa predpovede Celoštátneho vodohospodárskeho riaditeľstva (OVF) by záplavová vlna mala na úseku hlavného mesta kulminovať v stredu s hodnotou okolo 500 centimetrov. S odvolaním sa na server szeretlekmagyarorszag.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

V oblasti Zadunajska platí pri viacerých mestách a obciach tretí stupeň povodňovej aktivity. Znamená to, že na ohrozených miestach sú hliadky, ktoré každé dve hodiny merajú a zaznamenávajú aktuálny stav hladiny rieky a v prípade potreby prijímajú preventívne opatrenia.

archívne video 

Aktuálna situácia na Dunaji (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Kulminácia Dunaja pri Budapešti však nedosiahne ani úroveň pre vyhlásenie prvého stupňa povodňovej aktivity. Voda má ale zaplaviť veľkú časť pláže na Rímskom brehu (Római rakpart) a niekoľko pobrežných oblastí je už pod vodou v Starom Budíne a v Dunakeszi, píše server. Záplavové vlny zasiahli tiež západomaďarské rieky Rába a Dráva, pričom na oboch padli rekordy výšky hladiny.

Viac o téme: PovodeňKulmináciaDunaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu