Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Čo treba robiť pri povodni? Pri vzniku treba pomáhať starým a deťom bez dozoru, svieťte len baterkou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR / Alexandra Moštková)

BRATISLAVA - Pri vzniku povodne je potrebné pomáhať starým, bezvládnym a deťom bez dozoru. Chrániť treba predovšetkým zdravie, až potom majetok. Dôležité je riadiť sa pokynmi povodňových orgánov, polície, záchranárov a rešpektovať oficiálne informácie o vývoji situácie. Vyplýva to z odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"Pohybujte sa zásadne mimo zatopenej oblasti. Vstupujte len do stojatej vody. Nikdy nevstupujte do prúdiacej vody. Prúd vody je veľmi nebezpečný a môže spôsobiť pri rýchlom stúpnutí hladiny utopenie. (...) Nejazdite autom v zatopenej oblasti. Auto môže byť zaplavené, strhnuté prúdom alebo náhlou prívalovou vlnou," zdôraznil úrad. 

archívne video Povodeň zasiahla obec Svidník

Povodeň zasiahla obec Svidník (Zdroj: TASR/Maroš Černý)

Vypnite prívod elektrickej energie

Na ľudí tiež apeluje, aby počas povodní vypli prívod elektrickej energie do domu. "Vyhýbajte sa elektrickému vedeniu a zapnutým elektrickým spotrebičom," podotkol. Ľudia by podľa neho tiež nemali používať otvorený oheň a fajčiť. "Svieťte len baterkou," odporučil.

Ľudia by mali podľa úradu používať iba zdravotne bezpečnú a spoľahlivo overenú vodu. "Nikdy nekonzumujte potraviny, ktoré prišli do styku s povodňovou vodou, kalom a bahnom," skonštatoval. Upozornil aj na potrebu dôkladnej hygieny. "Dôsledne dbajte na hygienu, najmä na starostlivé a časté umývanie rúk pred jedením a pitím, pred fajčením, pred a po použití WC," doplnil.

Zranenie treba ošetriť

Pri sanácii povodňových škôd treba podľa ÚVZ dbať na odporúčané pokyny orgánov verejného zdravotníctva. Pri likvidačných prácach odporúča používanie ochranných prostriedkov, a to najmä gumených rukavíc, gumeného plášťa a pevnej nepremokavej obuvi. "Okamžite treba ošetriť, predovšetkým vydezinfikovať každé zranenie a odreniny, pri rozsiahlejšom zranení vyhľadať lekára," dodal.

Mimoriadnu situáciu v súvislosti s povodňovou aktivitou vyhlásili počas víkendu v 35 obciach. Celkovo evidujú na území Slovenskej republiky 72 druhých stupňov a 16 tretích stupňov povodňovej aktivity. V súčasnosti sa podľa rezortu vnútra situácia stabilizuje, pokračujú záchranné a zabezpečovacie práce a postupné odvolávanie stupňov povodňovej aktivity.

Viac o téme: PomocPovodeňÚrad verejného zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu