Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Realizuje sa projekt na zníženie mzdového rozdielu medzi mužmi a ženami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR pripravilo odporúčania na zníženie mzdového rozdielu medzi ženami a mužmi. Projekt s názvom Reducing Gender Pay Gap má znížiť rozdiely v odmeňovaní žien a mužov a vytvoriť systém, ktorý tieto rozdiely odstráni. Ide o výsledok bilaterálnej spolupráce zástupcov z rezortu práce, Inštitútu pre výskum práce a rodiny a Národného inšpektorátu práce SR spolu so skupinou islandských odborníkov. V piatok o tom informovala hovorkyňa MPSVR SR Kristína Korenková.

 

Ministerstvo práce pripravilo odporúčania na zníženie mzdového rozdielu medzi ženami a mužmi Realizácia projektu...

Posted by Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky on Friday, July 28, 2023

V marci tohto roka sa zahraniční odborníci s expertným tímom stretli počas pracovnej cesty na Island. Expertný tím využil poznatky islandskej praxe a vypracoval odporúčania, ktoré majú podporiť rovnosť odmeňovania. Relevantné inštitúcie postupne tieto odporúčania zavádzajú do praxe. Projekt je financovaný z Fondu pre bilaterálne vzťahy z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórskeho finančného mechanizmu. 

archívne video Sociálni partneri po navýšení minimálnej mzdy: Zodpovedný sociálny dialóg má zmysel

Sociálni partneri po navýšení minimálnej mzdy: Zodpovedný sociálny dialóg má zmysel (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Pretrvávajú rozdiely v mzdovom ohodnotení

"Vnímame, že na trhu práce dlhodobo pretrvávajú rozdiely v mzdovom ohodnotení žien a mužov. Práve matky sú tie, ktoré rozdielne mzdové ohodnotenie pociťujú najviac. Preto je našou snahou nájsť efektívne riešenie pre znižovanie mzdového rozdielu medzi ženami a mužmi a z dlhodobého hľadiska jeho úplné odstránenie," uviedla riaditeľka odboru rovnosti žien a mužov a rovnosti príležitostí MPSVR SR Veronika Čábi.

Na workshope prezentovali systém certifikácie, príklady z praxe a podporné služby, ktoré poskytujú spoločnosti pôsobiace v danej oblasti. V prípade, ak spoločnosti na Islande zamestnávajú od 25 do 50 zamestnancov, môžu si zvoliť jednoduchší systém certifikácie, ktorý realizuje priamo partner projektu Directorate of Equality. Nezávislý audit, teda zložitejšia forma certifikácie, je povinný pre spoločnosti, ktoré majú viac ako 50 zamestnancov.

Expertný tím sa stretol so zástupcami univerzity v Reykjavíku, zástupcami samospráv, odborov, mimovládnej organizácie a Úradu vlády Islandu. Návrh opatrení a riešení rozdielu v odmeňovaní medzi ženami a mužmi je aj jedným z cieľov Akčného plánu rovnosti žien a mužov a rovnosti príležitostí na roky 2021 - 2027. 

Viac o téme: MzdaRozdielyMinisterstvo práce sociálnych vecí a rodiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu