Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Samozvaný kráľ Zemplína návrat do politiky nepremyslel: Varehov zvrat pri vlastnom subjekte, musel sa pridať k iným!

Mikuláš Vareha napokon nejde do volieb s vlastnou stranou Stabilita. Zobraziť galériu (2)
Mikuláš Vareha napokon nejde do volieb s vlastnou stranou Stabilita. (Zdroj: TASR/AP Photo/Emilio Morenatti, Facebook/PRINCÍP)

BRATISLAVA - Niekdajší samozvaný kráľ Zemplína, ktorý si už aj čo-to odsedel vo väzení pre kauzu lykožrút, sa vracia. Nie však tak, ako si to pôvodne predstavoval. Mikuláš Vareha, ktorý si už odpykal svoj trest, chcel do politiky priniesť nový vietor v podobe vlastného hnutia Stabilita. Pred voľbami však nastal zvrat, nezhody s členmi strany, pre ktoré nestihli termín registrácie. Vareha to vyriešil po svojom a pridal sa k niekomu inému!

archívne video

Prioritami ministra vnútra sú príprava volieb i boj s dezinformáciami (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Všetko sa začalo ešte na jar, kedy Vareha vyhlásil, že zakladá vlastnú stranu. Začal sa zber podpisov pre ministerstvo vnútra, kde prebieha registrácia subjektov. Plánoval dokonca kandidovať v septembrových parlamentných voľbách. Pri zverejnení kandidátnych listín sa však objavilo prekvapenie, keďže hnutie Stabilita medzi nimi nefigurovalo. Vareha pre TV Markíza vysvetlil, čo sa stalo.

Samozvaný kráľ Zemplína návrat
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/PRINCÍP)

Nestihli termín, musel si vyhliadnuť náhradu

"Nestihli sme sa zaregistrovať a strana nemohla ísť do volieb, preto sme sa pričlenili k strane, ktorá už existuje," povedal televízii Vareha. Dovysvetlil, že v hnutí Stabilita nastali nezhody, a tak nedodali sľúbené nazbierané podpisy, ktoré boli potrebné na registráciu.

Vareha však nezaháľal, a pridal sa k alternatívnej strane. Prečo? "Lebo tá bola voľná," odpovedá na túto otázku Vareha. Strana Princíp, kam sa pridal, však prezentuje hlavne rómsku menšinu. "Nemáme problém ísť s rómskou stranou, ja s nimi robím 40 rokov," vysvetlil. Vareha to dokonca s Princípom myslí tak vážne, že jej predseda Atila Géňa potvrdil, že je priamo jej členom a nekandiduje teda ako nezávislý.  "Nepodarilo sa mu zaregistrovať stranu, tak sme sa stretli, porozprávali sa a našli sme spoločný program. A tak ide do volieb s nami ako člen strany," vysvetlil Géňa.

Napriek nepriazni prieskumov si verí

Vareha sa na kandidátke objavuje na treťom mieste. Princípe je však strana, ktorá sa ani len neobjavuje v prieskumoch, no samozvaný kráľ Zemplína sa nevzdáva. "Som bývalý prezident boxu a nikdy som nešiel do zápasu, aby som prehral. Takže chceme vyhrať, to je celé," hovorí smelo Vareha.

Viac o téme: Parlamentné voľbyMikuláš VarehaPrincípVoľby 2023Hnutie Stabilita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu