Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prezidentka vyzýva verejnosť, aby bola všímavá k prejavom domáceho násilia

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (2)
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyzýva verejnosť, aby bola všímavá k prejavom domáceho násilia vo svojom okolí. Obetiam násilia odporúča poradiť sa na linkách pomoci. Uviedla to na sociálnej sieti v súvislosti s nedávnym prípadom útoku na 32-ročnú ženu, ktorú dobodal jej partner.

"Aj dnes chcem opätovne vyzvať aj verejnosť, aby bola všímavá k okoliu, k prejavom násilia, ktoré sa odohráva za múrmi bytov či domov, ku kriku, k modrinám, k prejavom prenasledovania, psychickej či ekonomickej kontroly a násilia," napísala prezidentka. Verejnosť sa môže bezplatne poradiť napríklad na Národnej linke pomoci ženám zažívajúcim násilie na čísle 0800 212 212.

VIDEO Deň otvorených dverí v prezidentskom paláci: Prvých návštevníkov sprevádzala prezidentka SR Čaputová

Deň otvorených dverí v prezidentskom paláci: Prvých návštevníkov sprevádzala prezidentka SR Čaputová (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Ak niekto zažíva násilie, prezidentka odporúča zveriť sa niekomu, komu osoba dôveruje. "Poraďte sa na linkách pomoci, obráťte sa na poradenské či intervenčné centrá, ktoré sú v každom kraji, kde dostanete bezplatnú a anonymnú pomoc, ako postupovať, aby ste si dokázali pre seba a svoje deti zabezpečiť život bez násilia, na ktorý máte právo tak ako všetci ostatní," skonštatovala. V prípade ohrozenia zdravia alebo života treba volať políciu na linke 158.

 

Žiaľ, pred pár dňami bol medializovaný ďalší prípad útoku na 32-ročnú ženu v Nitre, ktorú nožom dobodal zrejme jej...

Posted by Zuzana Čaputová on Sunday, July 16, 2023

Za uplynulé roky došlo k úmrtiu mnohých žien

Hlava štátu pripomenula, že za uplynulé roky došlo k úmrtiu mnohých žien, ktoré často brutálnym spôsobom zavraždili ich súčasní alebo bývalí partneri, pričom o násilí ich rodina či susedia neraz vedeli. Podľa prezidentky vieme všetci pomôcť v boji proti násiliu na ženách už len postojom, ktorý násilie nezľahčuje a nebagatelizuje. "Násilie nikdy nie je vina obete. Je to voľba agresora," uzavrela.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (2)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Viac o téme: Domáce násilieVýzvaVerejnosťVšímavosťZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu