Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prezidentka podpísala zákon o premenách obchodných spoločností a družstiev

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Vnútroštátne i cezhraničné premeny obchodných spoločností a zmeny ich právnej formy bude upravovať samostatný zákon. Zavedú sa nové inštitúty, ako cezhraničná premena, cezhraničná fúzia, cezhraničné rozdelenie či cezhraničná zmena právnej formy. Vyplýva to zo zákona o premenách obchodných spoločností a družstiev, ktorý v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Informoval Lukáš Laczko z odboru komunikácie prezidentskej kancelárie.

VIDEO Prezidentka SR prisľúbila, že ešte tento týždeň bude chcieť hovoriť s premiérom, tvrdí predseda SK8 Jozef Viskupič

Prezidentka SR prisľúbila, že ešte tento týždeň bude chcieť hovoriť s premiérom, tvrdí predseda SK8 Jozef Viskupič (Zdroj: TASR/ Jakub Popelka)

Nová legislatíva zavádza aj novú terminológiu - premeny a cezhraničné premeny predstavujú zásadné zmeny v spoločnosti, keď dochádza k transformácii imania spoločnosti, vzniku nových a zániku pôvodných spoločností.

Novým inštitútom má byť tzv. odštiepenie. Zodpovedať má čiastočnému rozdeleniu, keď spoločnosť nezaniká a jej časť sa odčleňuje do inej spoločnosti. Tiež tzv. cezhraničné rozdelenie vyžadované európskou smernicou. Má podporiť cezhraničnú mobilitu spoločností v EÚ. "Ide o také rozdelenie spoločnosti, keď nástupníckou spoločnosťou je novozaložená spoločnosť a je prítomný cezhraničný element v podobe aspoň jednej zúčastnenej alebo nástupníckej spoločnosti zapísanej v inom členskom štáte EÚ," spresnilo ministerstvo spravodlivosti.

Zriadiť sa má aj insolvenčný register

Zriadiť sa má aj insolvenčný register, a to na účely centralizácie a elektronizácie konkurzného konania vrátane malého konkurzu, reštrukturalizačného konania, konania o oddlžení, konania o verejnej preventívnej reštrukturalizácii a likvidácie a dodatočnej likvidácie. Register má nahradiť nielen register úpadcov, ale zabezpečiť má aj čo najrozsiahlejšiu elektronizáciu dotknutých konaní.

Zavádza sa tiež zmena v súvislosti so súhlasom spoločníkov, respektíve akcionárov s dohodou o tom, že niektorí spoločníci sa pri premene spoločnosti nestanú spoločníkmi nástupníckej spoločnosti. Zároveň sa zavádza oslobodenie nepeňažného plnenia od dane u zamestnanca, ktoré prijal formou zamestnaneckej akcie na spoločnosti svojho zamestnávateľa alebo obchodného podielu na spoločnosti svojho zamestnávateľa. 

Nová legislatíva tiež upravuje povinnosť zamestnávateľa poskytnúť zamestnancovi odstupné vo výške šesťnásobku jeho priemerného mesačného zárobku v prípade jeho viktimizácie v zamestnaní po tom, ako oznámil protispoločenskú činnosť a podal výpoveď pre túto viktimizáciu.

Viac o téme: ZákonDružstváPrezidentka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu