Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Prvá výzva z Programu Slovensko pôjde na podporu odborného školstva, informoval minister Balík

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

HANDLOVÁ - Prvá výzva z Programu Slovensko bude smerovať na podporu odborného školstva na hornej Nitre, v Banskobystrickom a Košickom kraji. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR na tento účel vyčlení 46 miliónov eur, z toho 15 miliónov eur pôjde na hornú Nitru. Informoval o tom v utorok na brífingu v Handlovej minister investícií Peter Balík.

"Výzva je určená pre stredné odborné školy (SOŠ) a prináša inováciu oproti predchádzajúcemu programovému obdobiu. Kombinuje investície do modernizácie školy, technologického vybavenia, ale zároveň aj do aktivít, ktoré sa týkajú priamo vzdelávania a potenciálne nových študijných programov," priblížil Balík. MIRRI tak vo výzve podľa neho kombinuje tzv. hard časť výzvy s tzv. soft časťou. "Školy si v rámci žiadostí budú môcť nakombinovať tie aktivity, ktoré potrebujú a sú potrebné pre ďalšie investície do budúcnosti regiónu," skonštatoval.

archívne video 

Rokovanie vlády zhodnotil aj minister Peter Balík (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Riadiť sa budú novým systémom

Z Fondu na spravodlivú transformáciu pôjde na hornú Nitru približne 220 miliónov eur. Ministerstvo plánuje v najbližšom čase vyhlásiť i ďalšie výzvy, ktoré budú smerovať aj na podporu obnoviteľných zdrojov energie, napríklad fotovoltiky na brownfieldoch.

Podpora odborného vzdelávania na SOŠ je prvou výzvou v rámci Programu Slovensko, celková alokácia predstavuje takmer 13 miliárd eur. Balík v tejto súvislosti vyhlásil, že sa budú riadiť novým systémom. "Nejdeme sedieť na peniazoch a sporiť ich až do konca programového obdobia. Rozhodli sme sa púšťať výzvy vo väčšom objeme už na začiatku, práve preto má aj táto výzva alokáciu 46 miliónov eur a kombinuje mäkké zručnosti s vybavenosťou škôl. Budeme sa snažiť toto isté robiť aj s ostatnými výzvami," ozrejmil minister. Do konca roka tak podľa neho plánujú vyhlásiť výzvy vo veľmi významnom objeme a zabrániť tak tomu, aby sa tlak presunul do konca programového obdobia.

Viac o téme: MIRRIPeter BalíkProgram SlovenskoOdborné školstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu