Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Koncert Rammsteinu v Trenčíne vyvoláva vášne: Skupina veriacich chce jeho zrušenie! Pripravili spoločnú modlitbu

Till Lindemann Zobraziť galériu (5)
Till Lindemann (Zdroj: Profimedia)

TRENČÍN – Skupina Rammstein vystúpi na Slovensku v čase, kedy jej frontman Till Lindenmann čelí obvineniu zo sexuálneho napadnutia. To kapele, ktorú už aj tak mnoho ľudí vníma kontroverzne pre jej temnejšie texty a videoklipy, pochopiteľne na popularite nepridalo. Skupina veriacich, ktorá ju označuje za satanistickú, sa proti nej snaží zakročiť modlitbou.

Prosby o modlitby za to, aby sa koncert nekonal, sa objavili na sociálnej sieti. „Naliehavá prosba o modlitby! V stredu 14.6. sa v Trenčíne má uskutočniť satanistický koncert Rammstein. Spevákovi, ktorý znásilnil 15-20 žien dovolia v Trenčíne vystupovať. Pod vplyvom drog robí satanistické rituály na koncertoch, Trenčiansko sa učí naspamäť jeho zvrátené texty v nemčine, aby to spolu s ním mohli spievať. 40 000 ľudí sa chystá prísť do Trenčína oslavovať niekoho, kto nie je Boh,“ píše sa v príspevku.

Koncert Rammsteinu v Trenčíne
Zobraziť galériu (5)

Autorka v nich ľudí vyzýva, aby sa modlili a prosili v mene Pána Ježiša, aby sa tento koncert v Trenčíne neuskutočnil. „Veľké Bohu vďaka za každú modlitbu a obetu na tento úmysel,“ dodáva. Komentujúci sa k nej pridávajú. „Pane Ježišu, vyslyš každú modlitbu a prosbu, nedovoľ, aby sa tento koncert uskutočnil, zabráň tomu, ochrán náš národ od zlého,“ napísala ďalšia žena. „Ježiš, Maria, Sv. Michal Archanjel ochraňuj od všetkého zlého, Amen,“ zaznelo v ďalšom komentári.

Zverejnené boli tiež ďalšie príspevky, ktoré vyzývajú na spoločnú modlitbu za zrušenie koncertu. V utorok 13. júna sa mala uskutočniť adorácia, počas ktorej sa veriaci modlili za zrušenie celého podujatia. Upozornil na to portál Trenčiansky Štandard.

Rammstein
Zobraziť galériu (5)
Rammstein  (Zdroj: P.R.Brown)

Skupina čelí škandálu v súvislosti so sexuálnym násilím

Škandál okolo skupiny vypukol po tom, ako mladá Írka Shelby Lynnová na sociálnych sieťach napísala, že ju Till Lindemann na večierku v zákulisí koncertu v litovskom hlavnom meste Vilnius omámil nápojom a robil jej sexuálne návrhy. Odvtedy sa prihlásilo niekoľko ďalších žien s obvineniami z obťažovania a sexuálneho napadnutia na koncertoch Rammsteinu.

Samotná Lynnová ráno po koncerte zverejnila fotografie svojho tela s modrinami a frontmana skupiny Tilla Lindenmanna obvinila, že ju mal sexuálne napadnúť. V niekoľkých príspevkoch opísala, že bola skupinou pozvaná na súkromný večierok, pričom sa už po požití niekoľkých nápojov, ktoré jej boli ponúknuté, cítila "nezvyčajne intoxikovaná". Neskôr nadobudla podozrenie, že v alkoholických nápojoch boli drogy. Na daný večierok bola vraj pozvaná spolu s niekoľkými ďalšími fanúšičkami, pričom svoje mobilné telefóny museli nechať vonku pred miestnosťou. Írku mal následne niekto vziať do malej miestnosti za pódiom s tým, že sa s ňou chce stretnúť frontman Lindenmann. "Do tej miestnosti by sa možno zmestili štyria ľudia, bola úzka ako skúšobná kabínka v nejakom obchode," napísala. Keď tam za ňou prišiel Lindenmann, hneď mu podľa vlastných slov oznámila, že s ním nehodlá mať sex. Frontman skupiny Rammstein následne z miestnosti odišiel s tým, že mu to bolo prisľúbené. Lindenmann mal údajne na ženu kričať a reagoval nahnevane.

Lynnová, ktorá sa potom na večierok vrátila, si až nasledujúce ráno v hoteli uvedomila, že si časť noci presne nepamätá a na svojom tele spozorovala modriny a podliatiny, čo vzápätí nahlásila litovskej polícii. Po príchode polície boli už na mieste aj záchranári, keďže sa Lynnová sťažovala na búšenie srdca, zimnicu a vracanie. Tí však nedokázali bezprostredne zistiť, či bola žena skutočne zdrogovaná. Lynnová dokonca v jednom zo svojich príspevkov obvinila litovskú políciu, že ju odmietla riadne vypočuť.

Till Lindemann
Zobraziť galériu (5)
Till Lindemann  (Zdroj: Profimedia)

Rammstein obvinenia odmieta

Berlínska šestica tieto obvinenia odmieta. "Všetkých nás to veľmi zasiahlo a dané tvrdenia berieme naozaj vážne. Je pre nás dôležité, aby sa fanúšikovia na našich koncertoch cítili pohodlne a bezpečne - pred pódiom, ako aj za ním," uviedla vo vyhlásení. Skupina si tiež mala najať berlínsku PR agentúru, ktorá sa špecializuje na krízový manažment, aby jej pomohla riešiť následky prebiehajúceho škandálu. Najala si aj právnickú firmu, aby vyšetrila obvinenia. 

Rammstein vznikol v roku 1994 v Berlíne. Svoj najnovší štúdiový album Zeit, ktorý vyšiel vlani v apríli, nahrala počas lockdownu. Skupina je predstaviteľom hudobného žánru Neue Deutsche Härte, pričom kombinuje industriálny metal a hard rock s prvkami elektroniky. Je známa svojimi drsnými gitarovými riffmi, výstrelkami porušujúcimi spoločenské tabu a teatrálnymi pódiovými šou s množstvom pyrotechniky.

Názov skupiny pripomína letecké nešťastie na vojenskej základni Ramstein z roku 1988, pri ktorom zahynulo 70 ľudí a zranenia utrpelo približne 500 ďalších osôb. Skupina od svojho založenia hrá v pôvodnej zostave a tvoria ju Till Lindemann (spev), Richard Kruspe (gitara), Paul Landers (gitara), Oliver Riedel (basová gitara), Christoph Schneider (bicie nástroje) a Christian Lorenz (klávesové nástroje). Lindemann, ktorý je výlučným textárom skupiny, pôsobí aj v projekte Lindemann. Vydal tiež tri básnické zbierky: Messer (2002), In stillen Nächten (2013) a 100 Gedichte (2020).

Viac o téme: KoncertVeriaciZrušenieModlitbaTrenčínRammstein
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu