Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dobré správy! Stravné ide opäť hore: Pozreli sme sa, ako sa zvýšia finančné príspevky aj sumy na gastrolístkoch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA / Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA – Na jedlo dostaneme viac. Sumy stravného a finančného príspevku na stravovanie idú opäť hore. Už o pár dní, presne 1. júna, začínajú platiť novinky z dielne rezortu práce, podľa ktorých dostanete viac na takzvaných „diétach“ a teda aj na „gastráčoch", porastie aj príspevku na stravovanie, tešiť sa môžu aj SZČO.

Ilustračné video: Milionár stále využíva stravné lístky

Milionár stále využíva stravné lístky

Zvýšenie stravného je vlastne reakciou na infláciu a samotný mechanizmus jeho zvyšovania reaguje na rastúce ceny v národnom hospodárstve. Posledné zvýšenie prebehlo 1. januára 2023. Tento rok tak porastie už po druhýkrát. Výška stravného následne vplýva na výšku príspevku na stravovanie, minimálnu hodnotu gastrolístka ale aj na výšku daňových výdavkov SZČO. Ako teda celý systém funguje?

Na pamäti treba mať, že základom je stravné pri tuzemských cestách, teda takzvané „diéty“. Tie sa rozdeľujú do troch časových pásiem podľa toho, ako dlho daná cesta trvá. Po novom budú tieto sumy nasledovné:

  • 7,30 eura pre časové pásmo 5 až 12 hodín (doteraz 6,80 eura)
  • 10,90 eura pre časové pásmo nad 12 hodín až 18 hodín (doteraz 10,10 eura)
  • 16,40 eura pre časové pásmo nad 18 hodín (doteraz 15,30 eura)

 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA)

Zvýšenie súm stravného má následne dopady aj na stravovanie zamestnancov. Podľa zákona musí totiž zamestnávateľ zamestnancovi prispievať na jedlo sumou vo výške najmenej 55 percent ceny jedla, najviac však sumou vo výške 55 percent stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín. V praxi to teda znamená, že od 1. júna sa zvýši maximálny možný príspevok zamestnávateľa na jedlo na 4,02 eura, čo je 55 percent z 7,30 eura. Časť ceny jedla môže tiež pokryť príspevok zo sociálneho fondu, ktorého výška nie je limitovaná a zvyšok si platí zamestnanec z vlastného vrecka.

Hore pôjde aj suma gastrolístkov 

V prípade, ak dostávate gastrolístky, tak vedzte, že podľa zákona musí byť ich hodnota najmenej 75 percent stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín. Od 1. júna sa tak najnižšia možná hodnota gastrolístka zvýši na 5,48 eura, čo zodpovedá práve 75 percentám zo spomínanej sumy 7,30 eura.

Čo sa týka úlohy zamestnávateľa, ten zamestnancom prispieva na gastrolístok sumou zodpovedajúcou najmenej 55 percentám ceny gastrolístka, najviac však 55 percentami stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín. Ak to teda prepočítame na základe nových čísiel, od 1. júna sa maximálny možný príspevok zamestnávateľa na „gastráč“ zvýši na 4,02 eura. Pri najnižšej možnej cene gastrolístka, čo je 5,48 eura, je príspevok zamestnávateľa najmenej 3,02 eura. Aj tu platí, že časť sumy gastrolístka môže pokryť príspevok zo sociálneho fondu a časť si platí sám zamestnanec.

Dobré správy! Stravné ide
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

Pokiaľ ide o finančný príspevok na stravovanie, tak tento je rovnaký ako suma, ktorou zamestnávateľ prispieva zamestnancom na jedlo či gastrolístok. V praxi to teda po novom znamená, že od začiatku júna sa zvýši najnižšia možná suma finančného príspevku na sumu na 3,02 eura. Presne túto sumu dostaneme, keď si vypočítame 55 percent zo 75 percent zo 7,30 eura. Najvyššia možná suma finančného príspevku sa zvýši zasa na 4,02 eura. Túto cifru totiž dostaneme, ak si vypočítame 55 percent zo sumy 7,30 eura. Zamestnávateľ môže okrem toho zamestnancovi poskytnúť aj príspevok zo sociálneho fondu, ktorého výška nie je limitovaná.

Zmena stravného má vplyv aj na samostatne zárobkovo činné osoby. Ak ste SZČO a uplatnujete si preukázateľné daňové výdavky, môžete si do nich započítať aj stravné. Dokladovať ho po novom už nemusíte. Podmienkou však je, že do nákladov si môžete zahrnúť maximálne 55 percent z hodnoty časového pásma 5 až 12 hodín za každý odpracovaný deň, teda zo sumy 7,30 eura. Ide o sumu 4,02 eura. 

Viac o téme: GastrolístkyStravnéPríspevok na stravu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu