Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Keď neprší, aspoň kvapká: Od Nového roka by mala stúpnuť minimálna hodnota stravných lístkov! O centy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minimálna hodnota stravného lístka by mala od Nového roka stúpnuť na 5,10 eura. Potvrdilo to Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR s tým, že cenu stravného upravuje rezort práce opatrením, ktoré bude po ukončení pripomienkového/legislatívneho procesu uverejnené v Zbierke zákonov.

"Predpokladáme, ak sa v legislatívnom procese nič nezmení, že opatrenie bude účinné od 1. januára 2023. Opatrenie však bude včas predtým, samozrejme, publikované v Zbierke zákonov," spresnil tlačový odbor MPSVR. Rezort práce už 4. októbra v predbežnej informácii o návrhu opatrenia na zvýšenie súm stravného uviedol, že minimálna hodnota stravného lístka sa zvýši zo 4,80 na 5,10 eura. Minimálna hodnota stravovacej poukážky je podľa Zákonníka práce (ZP) 75 % stravného na pracovné cesty v trvaní od 5 do 12 hodín. Pri sume stravného 6,80 eura je minimálna hodnota stravovacej poukážky 5,10 eura.

Archívne video: Podľa ministerstva financií inflácia v tomto a v ďalšom roku dosiahne dvojciferné hodnoty

Podľa ministerstva financií inflácia v tomto a v ďalšom roku dosiahne dvojciferné hodnoty (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

ZP určuje minimálnu hodnotu stravovacej poukážky, zamestnávateľ sa môže rozhodnúť poskytovať stravovaciu poukážku vo vyššej hodnote. Zvýšením stravného na pracovné cesty MPSVR reaguje na vývoj indexov cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní. Stravné na pracovné cesty sa naposledy upravovalo opatrením o sumách stravného od 1. septembra. V auguste 2022 dosiahol mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní v SR hodnotu 105, čo predstavuje oproti základni zvýšenie o 5 percentuálnych bodov. Za základňu sa považuje príslušný kalendárny mesiac, podľa ktorého boli naposledy opatrením upravené sumy stravného.

Viac o téme: Nový rokZvýšenieHodnotaStravné lístky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu