Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vykúpenie pre vozíčkarov? TOP 5 vynálezov budúcnosti, ktoré budú onedlho dostupné pre všetkých

(Zdroj: thinkstock.com)

Svet technológií sa neustále mení a vývoj nových vynálezov sa každým dňom zrýchľuje. Tu je prehľad revolučných objavov, ktoré sa čoskoro stanú dostupnými pre verejnosť.

Približovacie kontaktné šošovky

Predstavte si, že by ste si mohli objekty priblížiť jednoduchým žmurknutím očí. Táto futuristická technológia sa môže zdať ako niečo zo sci-fi filmu, ale čoskoro sa môže stať realitou. Výskumníci z Kalifornskej univerzity v San Diegu vyvinuli prototyp zväčšovacích kontaktných šošoviek, ktoré sa dajú ovládať pohybmi očí používateľa, konkrétne žmurkaním.

Šošovky fungujú pomocou malých elektrookulografických (EOG) senzorov, ktoré zaznamenávajú pohyb očí. Keď nositeľ dvakrát žmurkne, snímače interpretujú pohyb ako príkaz na priblíženie toho, na čo sa nositeľ pozerá. Funkcia priblíženia funguje podobne ako pri objektíve fotoaparátu, ale v tomto prípade ju ovládajú oči.

3D tenisky Cryptide

Technológia 3D tlače použitá na vytvorenie týchto tenisiek umožňuje vyrobiť veľmi detailné a presné návrhy, vďaka čomu je každý pár tenisiek skutočne jedinečný. Ich dizajny často obsahujú vyobrazenia stôp legendárnych tvorov, takzvaných kryptidov, ako sú Bigfoot, Lochnesská príšera a Chupacabra, ako aj iných, menej známych alebo dokonca úplne vymyslených.

Okrem jedinečného dizajnu sú tenisky Cryptide aj vysoko funkčné. Vyrábajú sa z vysokokvalitných materiálov pokročilými konštrukčnými technikami, vďaka čomu sú odolné a pohodlné na nosenie. Mnohé z týchto tenisiek sú navrhnuté aj s výkonnostnými prvkami, ako odpruženými podrážkami a priedušnými zvrškami, vďaka čomu sú vhodné na šport a iné fyzické aktivity.

Grafén

Dvojrozmerný alotróp uhlíka grafén je fascinujúci materiál, ktorý si v posledných rokoch získal veľkú pozornosť vďaka svojim jedinečným vlastnostiam a potenciálnym aplikáciám v mnohých oblastiach. Je to najtenší materiál, aký veda pozná, a zároveň jeden z najpevnejších materiálov, aké boli kedy objavené. Je tiež vysoko vodivý a priehľadný, čo z neho robí sľubný materiál na použitie napríklad v elektronike.

ReWalk

ReWalk je robotický exoskeleton navrhnutý na pomoc osobám s poranením miechy pri opätovnej chôdzi. Zariadenie vynašiel Dr. Amit Goffer, izraelský inžinier, ktorý je sám kvadruplegikom. ReWalk funguje pomocou pohybových senzorov a motorizovaného systému, ktorý napodobňuje prirodzený pohyb používateľa pri chôdzi.

Zariadenie pozostáva z nositeľnej ortézy, ktorá podopiera nohy a trup používateľa, a z batohu, v ktorom sa nachádza riadiaci systém a batéria. Používateľ nosí zariadenie podobné náramkovým hodinkám, ktorým ovláda pohyb ReWalku a umožňuje mu robiť kroky, a kontrolovať svoj pohyb.

Osobný čistič vzduchu

Zariadenie Air-Ring je navrhnuté tak, aby jeho užívateľovi po nasadení umožnilo dýchať odfiltrovaný, čistý vzduch bez toxínov a vírusov, ktoré sa nachádzajú v ovzduší. Výrobca tiež ponúka rôzne veľkosti ochranných skiel. 

Viac o téme: TechnológieBudúcnosťVynálezyTOP 5Dostupné
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu