Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Sulík s Matovičom robia len to, čo vedia najlepšie, tvrdí Heger: Takto sa cíti po vrátení poverenia prezidentke!

Eduard Heger na stretnutí so Zuzanou Čaputovou
Eduard Heger na stretnutí so Zuzanou Čaputovou (Zdroj: Topky/ Maarty)

BRATISLAVA - Je koniec. Vláda Eduarda Hegera definitívne končí po tom, ako v nedeľu 7. mája dopoludnia informoval, že prezidentke Zuzane Čaputovej vráti poverenie na zostavenie vlády. Do predčasných volieb, ktoré sú vyhlásené na 30. septembra, povedie krajinu úradnícka vláda. Ako sa však cítil už teraz bývalý premiér po tomto kroku?

Kabinet Eduarda Hegera, ktorý od decembra minulého roka nemá dôveru Národnej rady SR a vládol pod dohľadom prezidentky SR Zuzany Čaputovej, definitívne končí po kauze dotácie pre rodinnú firmu ministra Samuela Vlčana. Nastúpi vláda odborníkov na čele s viceguvernérom Národnej banky Slovenska (NBS) Ľudovítom Ódorom. Hlava štátu ju vymenuje v týždni, ktorý sa začne 15. mája. Tá následne povedie krajinu do predčasných parlamentných volieb, ktoré sú predbežne vyhlásené na 30. septembra. 

Archívne VIDEO Heger po rozhovore s prezidentkou zopakoval, že pridelená dotácia Vlčanovi bola preverená viacerými kontrolami

Heger po rozhovore s prezidentkou zopakoval, že pridelená dotácia Vlčanovi bola preverená viacerými kontrolami (Zdroj: Topky/Maarty)

Heger odovzdal svoje poverenie prezidentke ešte v nedeľu 7. mája popoludní. Mnohých však zaujímalo, ako sa dočasne poverený premiér cíti po tomto kroku. A nielen to. "Ako sa cítiš?" pýta sa Hegera jeho stranícky kolega Juraj Šeliga (obaja Demokrati) vo videu, ktoré zverejnil. "Vieš čo, cítim úľavu, že už nebudem musieť riešiť tieto naše koaličné hádky. A nebudem musieť odpovedať na otázky, či kvôli týmto našim hádkam tu budeme aj na budúci týždeň. A na druhej strane cítim slobodu, slobodu ísť do kampane a bojovať za veci, ktoré považujem za správne," uviedol Heger. 

VIDEO Sulík s Matovičom robia len to, čo vedia najlepšie, tvrdí Heger: Takto sa cíti po vrátení poverenia prezidentke!

Sulík s Matovičom robia len to, čo vedia najlepšie, tvrdí Heger: Takto sa cíti po vrátení poverenia prezidentke! (Zdroj: Facebook / Juraj Šeliga)

Po tom, ako Heger informoval o vrátení poverenia prezidentke, sa na jeho osobu vzniesla vlna kritiky, či už od opozičných či koaličných poslancov. Podľa opozičnej SaS, ktorá bola 2 roky súčasťou koalície, dočasne poverený premiér Eduard Heger nedokázal využiť potenciál vlády, aby Slovensko napredovalo. Podľa šéfa liberálov Richarda Sulíka mal Heger riešenie vo svojich rukách vlani v lete, "keď mohol uprednostniť štyroch výkonných ministrov a podporu 20 poslancov, ale rozhodol sa pre Igora Matoviča, ktorý bol najväčším problémom Slovenska". Kriticky sa na osobu premiéra vyjadrovali aj jeho bývalí stranícki kolegovia z OĽaNO. Čo na toto hovoril Heger? "Jasne ukázali, akí títo dvaja páni sú, ktorí svojimi hádkami spustili celú koaličnú krízu, ktorá trvá už tri roky. Len pokračujú v tom, čo im ide najlepšie. Práve v tých hádkach," uzavrel Heger. 

Viac o téme: Eduard HegerVrátenie poverenia prezidentke
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu