Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na čerpacích staniciach zažijete ŠOK: Neuveriteľný posun oproti minulému týždňu! TOTO môžete očakávať, odkazujú experti

Ceny PHM zaznamenali neuveriteľný pokles: Po novom zaplatíte za plnú nádrž výrazne menej! Zobraziť galériu (3)
Ceny PHM zaznamenali neuveriteľný pokles: Po novom zaplatíte za plnú nádrž výrazne menej! (Zdroj: Getty Images, Topky/ Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Turbulentná situácia na komoditnom trhu sa naplno ukázal v posledných týždňoch a jedným z hlavných následkov bol astronomický rast hodnoty benzínu. Cenové tabule na čerpacích staniciach však prezrádzajú tajomstvo. Pokles, ktorý ste si v posledných dňoch mohli všimnúť je iba predzvesťou niečoho väčšieho, odkazujú analytici.

Ceny na čerpacích staniciach sa opäť pohli: Znižujú sa každým týždňom (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Z nedávneho vývoja cien pohonných hmôt by jeden zošedivel a keď suma, ktorú sme ešte nedávno platili za benzín prekročila 1,600 €/l, mnohí Slováci mali výrazné obavy. To, kam sa bude trend vo vývoji týchto hodnôt posúvať sa však razom obrátilo o 180 stupňov a aj dnes zažívame šokujúci pokles.

Na čerpacích staniciach zažijete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Zatiaľ čo ešte pred mesiacom stál liter benzínu 1,605 €, dnes jeho cena poklesla v priemere až na neuveriteľných 1,535 €/l. V cenovom súboji nezaostáva ani diesel, ktorý v rovnakom časovom období zlacnel o 7 centov. Pričom ešte pred štyrmi týždňami stál liter nafty 1,574 €/l, dnes sa jeho priemerna cena pohybuje na úrovni 1,426 €/l.

 

Cenové terno sa ešte nekončí! Analytici predpovedajú ďalšie znižovanie

Pohonné hmoty ba sa v najbližších týždňoch mohli udržiavať pri klesavej tendencii, čo vyplýva z pohybov svetových cien ropy. „Ak bude ropa ďalej pokračovať v nastolenom klesajúcom trende, tak sa vytvorí priestor pre pokles cien pohonných látok v nasledujúcich týždňoch. Na trhu totiž prevládajú obavy zo spomalenia globálnej ekonomiky, ktoré prevyšujú obavy z nižšej ťažby ropy zo strany OPEC-u,“ povedala analytička 365.banky Jana Glasová pre agentúru SITA.

Pozitívny pohľad si udržiava aj hlavný ekonóm ČSOB Marek Gárdiš. „Ak bude súčasný trend pokračovať, tak vyhliadky pre maloobchodné ceny v ďalších týždňoch nemusia byť zlé,“ doplnil.

Na čerpacích staniciach zažijete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

V niektorých kruhoch napokon panujú aj vyhliadky, ktoré predpovedajú stabilnú nízku cenu pohonných hmôt v najbližšom období. „Vädnutie sily dopytu po palivách sa začína pretavovať aj do poklesu rafinérskych marží. To by ceny benzínu na našich čerpacích staniciach malo držať s rezervou pod 1 eurom a 60 centami a nafty pod 1 eurom a 50 centami v najbližšom období,“ dodal analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Viac o téme: NaftaCenyBenzínAnalytikPohonné hmotyPHM
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu