Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pri tankovaní vás čaká ŠOK! Výletom by ste sa mali cez víkend rozhodne vyhnúť: TOĽKO si priplatíte za plnú nádrž...

Ceny pohonných hmôt vzrástli aj v 22. týždni: Za plnú nádrž si výrazne priplatíte... Zobraziť galériu (4)
Ceny pohonných hmôt vzrástli aj v 22. týždni: Za plnú nádrž si výrazne priplatíte... (Zdroj: Topky/ Maarty, Getty Images)

BRATISLAVA – Od posledných dobrých správ z trhu pohonných hmôt už prešiel mesiac a dnes nám neostáva nič iné, ako bezmocne sledovať nárast ich cien na našich čerpacích staniciach. K pozitívnemu obratu nedošlo ani v prvý júnový deň. Pohonné hmoty stále rastú a pri pohľade na cenové tabule čerpacích staníc mnohí šoféri len prekrúcajú oči. Príjemné počasie, ktoré môžeme očakávať už tento víkend, bude mnohých lákať vyraziť si na výlet. Pripravte sa však, že tankovanie vám môže veľmi ľahko okresať váš rozpočet.

Ceny pohonných hmôt stúpli aj v 22. týždni (Zdroj: Topky/ Maarty)

S príchodom letného počasia prichádza aj každoročná dovolenková sezóna. Pokiaľ ste sa rozhodli, že na výlet s rodinou či priateľmi sa chcete vydať autom, pripravte sa na to, že za plnú nádrž vo vašom aute si v tomto týždni poriadne priplatíte. Trend už niekoľko mesiacov nefandí najmä šoférom benzínových motorov, pretože práve ceny benzínu robia motoristom na čele najväčšie vrásky.

Posledné pozitívne správy prišli ešte na začiatku mája. Odvtedy sa vodiči každý týždeň potýkajú len s neustálym skokovým nárastom. Inak tomu nebolo ani v tomto týždni. Za liter tohto paliva  s priemernou cenou 1,599 €/l vo štvrtok priplatíte 3,4 centa. Oproti marcu, kedy boli ceny benzínu na slovenskom trhu s cenou 1,508 €/l najnižšie, si napokon za liter benzínu priplatíte viac ako 9 centov.

Pokiaľ by ste tak chceli natankovať priemernú plnú nádrž, doplnenie 50l benzínu by vás oproti marcu 2023 vyšlo drahšie takmer o 4,50 eura (4,45€).

Pri tankovaní vás čaká
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Ceny nafty rastú tiež: Vodiči dieselových motorov však nemusia vešať hlavu...

Podobný vývoj môžeme pozorovať aj pri cenách motorovej nafty. Aj keď jej cenový nárast nie je taký kritický, ani nafta sa nevyhla zdražovaniu. Jej cena sa v prvý júnový deň vyšplhala na priemer z posledného aprílového týždňa, kedy ste rovnako ako dnes za liter benzínu zaplatili 1,452 eura.

Pri tankovaní vás čaká
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Vodiči dieselových motorov však nemusia vešať hlavu. Aktuálna cena nafty sa stále ani náznakom nešplhá k jej cenám zo začiatku marca, kedy ste za jeden liter zaplatili v priemere 1,588 €/l. Oproti minulému týždňu však jej cena výraznejšie vzrástla. Zatiaľ čo dnes v priemere zaplatíte spomínaných 1,452 €/l, v poslednom májovom týždni vás tento špás vyšiel len na 1,432 €/l, čo predstavuje pokles o 2 centy len pred jedným týždňom.

Pri tankovaní vás čaká
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

V tomto roku sme naftu tankovali najlacnejšie pred mesiacom. V 19. týždni od 8. do 14. mája nafta klesla na tohtoročné cenové minimum, kedy ste za jeden liter zaplatili v priemere len 1,413 €/l.

Viac o téme: NaftaBenzínPohonné hmotyCeny PHMČerpacie staniceNárast cienTankovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu