Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Severské a pobaltské krajiny prisľúbili pomoc Moldavsku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: antipropaganda.sk)

KIŠIŇOV - Ministri zahraničných vecí ôsmich severských a pobaltských krajín prisľúbili vo štvrtok Moldavsku, že ho budú naďalej podporovať v ceste k členstvu v Európskej únii. Počas svojej návštevy v Kišiňove tiež deklarovali, že pomôžu s odvracaním ruských pokusov o destabilizáciu tejto krajiny.

 "Moldavsko sa môže spoľahnúť na plnú podporu severských a pobaltských krajín. Sme odhodlaní prispieť k stabilite, bezpečnosti a prosperite Moldavska," uvádza sa v spoločnom vyhlásení šéfov diplomacie Dánska, Estónska, Fínska, Islandu, Lotyšska, Litvy, Nórska a Švédska. "Vítame jasný postoj Moldavska, ktoré dôrazne odsúdilo ruskú agresiu voči Ukrajine a vzoprelo sa jej následkom," napísali ministri.

Severské a pobaltské krajiny
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images/Oleksii Liskonih)

Konkrétne pripomenuli intenzívny prílev vojnových utečencov z Ukrajiny, prudko rastúcu infláciu, energetickú krízu, masívne dezinformačné pokusy a hybridné hrozby, ktorým táto krajina čelí. "V týchto ťažkých časoch stojíme pri Moldavsku," dodali ministri. Moldavsko má 2,6-miliónov obyvateľov, leží medzi Rumunskom a Ukrajinou a žije v ňom početná ruská menšina. V posledných rokoch má prozápadnú orientáciu, čo Moskva kritizuje.

Kišiňov požiadal vlani spolu s Ukrajinou o členstvo v EÚ

Kišiňov požiadal vlani spolu s Ukrajinou o členstvo v EÚ. Odvtedy už viackrát obvinil Moskvu z plánovania násilného zvrhnutia vlády prostredníctvom sabotérov vydávajúcich sa za protivládnych demonštrantov. Kremeľ popiera, že sa snaží destabilizovať situáciu v tejto bývalej sovietskej republike. Naopak obviňuje Ukrajinu a ďalšie krajiny z podnecovania nestability v separatistickom regióne Podnestersko. Podnestersko (asi 17 percent moldavského územia) leží na hranici s Ukrajinou. V roku 1992 vyhlásilo nezávislosť, ktorú neuznal nijaký štát ani medzinárodná organizácia. V regióne žijú prevažne rusky hovoriaci obyvatelia a pôsobí tu približne 1500 ruských vojakov - oficiálne označovaných ako mierové jednotky.

Viac o téme: PomocMoldavskoSeverské a pobaltské štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu