Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Zuzana Čaputová z Ukrajiny: Mnohé ruiny na Ukrajine sa premieňajú na zrekonštruované domy

Prezidentka SR Zuzana Čaputová na návšteve obce Jahidne, kde si pozrela zničenú školu a kde boli väznení obyvatelia Zobraziť galériu (2)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová na návšteve obce Jahidne, kde si pozrela zničenú školu a kde boli väznení obyvatelia (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá je momentálne na návšteve Ukrajiny spolu s českým prezidentom Petrom Pavlom, v sobotu na Facebooku uviedla, že na všetkých miestach, ktoré navštívila, počúvala hlavne slová vďaky a pri každom stretnutí si všimla odhodlanie Ukrajincov ubrániť svoju vlasť a vrátiť sa k normálnemu životu v mieri.

"V Černihivskej oblasti, ktorá hraničí s Bieloruskom aj s Ruskom, som videla miesta, cez ktoré prešli okupanti a vypočula si svedectvá o utrpení tých, ktorí prežili. Pamätníci v Novoselivke rozsah bombardovania prirovnávali k tomu, ktoré zažili cez druhú svetovú vojnu," napísala Čaputová.

VIDEO Prezidentka SR Zuzana Čaputová na návšteve obce Jahidne, kde si pozrela zničenú školu a kde boli väznení obyvatelia

Prezidentka SR Zuzana Čaputová na návšteve obce Jahidne, kde si pozrela zničenú školu a kde boli väznení obyvatelia (Zdroj: TASR/ Martin Baumann)

Prezidentka si všimla aj snahu Ukrajincov o zrekonštruovanie ich vojnou zasiahnutej krajiny. "Pred rokom som videla spustošené domy, cesty, vraky áut aj vojenskej techniky. Mnohé tieto miesta sú dnes už na nespoznanie – opravené cesty, mosty, budovy. V Ivanivke zrekonštruovali rozstrieľanú školu za 5 mesiacov, aby dokázali stihnúť začiatok školského roka," poznamenala. Zároveň dodala, že pri obnove Ukrajiny sa môžu etablovať aj slovenské firmy a experti z rôznych oblastí.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová na návšteve obce Jahidne, kde si pozrela zničenú školu a kde boli väznení obyvatelia
Zobraziť galériu (2)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová na návšteve obce Jahidne, kde si pozrela zničenú školu a kde boli väznení obyvatelia  (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

"Mnohé ruiny sa postupne premieňajú na zrekonštruované domy a tým šťastnejším rodinám sa vrátili aj deti, ktoré im okupanti uniesli. Tento posun znamená, že podpora Ukrajine má zmysel, približuje nás bližšie k mieru a ďalej od agresora. Stále si však nemôžeme dovoliť odvrátiť zrak," varovala prezidentka.

 

Na všetkých miestach na Ukrajine som počúvala hlavne slová vďaky. Nám, vám, všetkým, ktorým osudy našich susedov nie sú...

Posted by Zuzana Čaputová on Saturday, April 29, 2023

Čaputová a český prezident Petr Pavel pricestovali na Ukrajinu v piatok

Čaputová a český prezident Petr Pavel pricestovali na Ukrajinu v piatok. Spoločne navštívili ukrajinské mesto Boroďanka, ktoré na začiatku invázie zničili ruské jednotky; popoludní absolvovali stretnutie s prezidentom Zelenským a predsedom Najvyššej rady Ukrajiny Ruslanom Stefančukom.
Prezidentka v piatok navštívila i centrum pre týrané a zneužívané ženy a v sobotu sa stretla s ukrajinským generálnym prokurátorom Andrijom Kostinom. Český prezident Pavel zase v piatok v meste Buča položil kvety na miesto, kde bol po stiahnutí ruských inváznych síl nájdený masový hrob a v sobotu navštívil mesto Dnipro.

 

We stand united with our friends 🇺🇦🇸🇰🇨🇿 Message of joint declaration with President Zuzana Čaputová and President...

Posted by Petr Pavel on Friday, April 28, 2023
Viac o téme: Návšteva RuinyUkrajinaPetr PavelZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu