Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Americký top generál so zásadnou prognózou: Žiadny prelom na Ukrajine tento rok nečakajte, Rusku dochádza čas!

Náčelník generálneho štábu USA Mark Milley dáva Ukrajine zelenú pre dlho očakávanú jarnú ofenzívu. Zobraziť galériu (2)
Náčelník generálneho štábu USA Mark Milley dáva Ukrajine zelenú pre dlho očakávanú jarnú ofenzívu. (Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON - Ukrajinské ozbrojené sily urobili od vypuknutia vojny obrovský pokrok, hovorí vysokopostavený americký vojak. Pochybuje však, že bojisko prinesie víťaza. O rok alebo dva bude Rusko nútené zasadnúť k rokovaciemu stolu.

Náčelník generálneho štábu USA Mark Milley (64) dáva Ukrajine zelenú pre dlho očakávanú jarnú ofenzívu. Ozbrojené sily Kyjeva "výrazne zlepšili" svoju údernú silu v porovnaní s predchádzajúcim rokom, povedal Milley pre americký časopis Foreign Affairs. "Práve teraz majú schopnosť útočiť, môžu viesť útočné operácie a majú tiež schopnosť brániť sa."

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 433 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Rozhodnutie, či a kedy začať protiofenzívu, je výlučne na velení Ukrajiny: „Záleží len na nich. Čaká ich ešte veľa plánovania a koordinácie. Ale sú pripravení."

Milley tiež nechce Ukrajine predpovedať víťazstvo. Po začatí ofenzívy je podľa vysokopostaveného amerického vojaka možné všetko: Od úplného kolapsu ruského frontu až po úplné zlyhanie kyjevskej útočnej vlny.

Rusko sa otriasa v základoch

Milley neočakáva, že tohtoročné boje prinesú víťaza na bojisku. S pomocou USA a európskych partnerov NATO sa Ukrajine podarilo vycvičiť a vyzbrojiť približne deväť brigád s kombinovanými zbraňami, tankami a mechanizovanými pechotnými jednotkami, ako aj ľahkú pechotu.

Vlodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (2)
Vlodymyr Zelenskyj  (Zdroj: TASR/AP)

Ale aj keď nedôjde k bojovému rozhodnutiu, Rusko nedosahuje na Ukrajine žiadny zo svojich cieľov. V závislosti od priebehu očakávanej kyjevskej ofenzívy: „Rozumní ľudia“ v Moskve by sa nechali presvedčiť, aby si sadli za rokovací stôl buď v „ďalších mesiacoch alebo o rok či dva“, „pretože nevyhrajú“. Vojna otriasla Ruskom v základoch. Celá krajina trpí.

Štvorhviezdičkový generál je presvedčený, že aj konflikt na Ukrajine v budúcnosti neodvolateľne zmení charakter vojny: „V budúcnosti budú nákladné autá, tanky a pozemné jednotky z veľkej časti bez posádky. Takže robotika sa presúva do všetkých ozbrojených síl veľmi, veľmi rýchlo, oveľa rýchlejšie, ako by si ľudia mysleli.“

Viac o téme: VojnaVíťazGenerálRuskoUkrajinaMark Milley
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu