Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

VOJNA na Ukrajine Deň štyristotridsiaty ôsmy (5. mája 2023)

Valerij Gerasimov a Sergej Šojgu Zobraziť galériu (4)
Valerij Gerasimov a Sergej Šojgu (Zdroj: Twitter.com/Dmitri)

KYJEV - Ukrajinské úrady zhabali miliardárovi žijúcemu v exile majetok v hodnote viac ako 254 miliónov eur. Oznámila to vo štvrtok Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU), informujeme o tom podľa správy stanice Sky News.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 435

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 435 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:45 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov ponúkol vyslanie vlastnej bojovej jednotky Achmat do východoukrajinského mesta Bachmut v prípade, že sa odtiaľ stiahnu žoldnieri z Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina. Informuje agnetúra DPA. "Keď starší brat Prigožin a vagnerovci odídu, generálny štáb stratí skúsenú jednotku a na jej miesto by potom mohol nastúpiť mladší brat Kadyrov a Achmat," napísal Kadyrov v piatok na platforme Telegram.

20:20 Následky štrajku na Kramatorsku.

20:05 Ruské sily používajú elektronické rušičky na deaktiváciu zameriavacieho mechanizmu GPS systému, čo spôsobuje, že rakety míňajú cieľ, napísalo médium s odvolaním sa na ľudí oboznámených s touto záležitosťou.

19:00 Rada EÚ schválila ďalšiu miliardu eur na nákup munície pre Ukrajinu. Európska rada schválila vyčlenenie ďalšej miliardy eur na realizáciu druhej fázy plánu EÚ poskytnúť Ukrajine jeden milión nábojov.

18:10 Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová tvrdí, že ruské jednotky chcú ovládnuť mesto Bachmut na východe Ukrajiny do 9. mája. V snahe dosiahnuť tento cieľ sťahujú žoldnierov z Vagnerovej skupiny z iných častí frontovej línie, uviedla v piatok Maľarová podľa agentúry Reuters. Dodala, že ukrajinské jednotky v Bachmute sú nielen v defenzíve, ale vedú aj útoky.

17:04 Ruská okupačná správa Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny nariadila v piatok evakuáciu rodín s deťmi a starších obyvateľov z dovedna 18 tamojších obcí a miest na frontovej línii. Dôvodom je údajné zintenzívnenie ostreľovania zo strany Ukrajiny. 

"V posledných dňoch zintenzívnil nepriateľ ostreľovanie obcí v blízkosti frontovej línie," napísal na sociálnych sieťach šéf ruskej okupačnej správy ukrajinskej Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij. "Prijal som preto rozhodnutie evakuovať najskôr deti s rodičmi, starších ľudí, invalidov a nemocničných pacientov," uviedol.

16:59 Video nahnevaného Prigožina, ktorý ukazuje mŕtvych wagnerovcov a kritizuje Šojgua a Gerasimova už oblieta sociálne siete. Sťažuje sa v ňom na to, že majú nedostatok munície a mnohé iné problémy. Video nie je vhodné pre divákov mladších ako 18 rokov.

16:20 Šojgu nariadil generálplukovníkovi Kuzmenkovovi, ktorý je zodpovedný za logistiku ruských ozbrojených síl, „udržiavať pod osobitnou kontrolou otázky nepretržitého a rytmického zásobovania skupín vojsk v priestoroch špeciálnej vojenskej operácie všetkými potrebnými zbraňami a vojenskou technikou“ - Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany. Stojí za to upozorniť na skutočnosť, že „udržiavanie pod špeciálnou kontrolou“ nie je to isté ako dodávanie munície.

15:34 Ukrajinské ozbrojené sily v piatok popreli správy o zostrelení ruskej hypersonickej balistickej rakety Kinžal nad Kyjevom. Raketa Kinžal sa považuje za nezničiteľnú.

14:45 V noci ukrajinské sily protivzdušnej obrany zostrelili nad Kyjevom hypersonickú strelu Kh-47 Kinzhal , vyhlásil Defense Express. Oficiálne vyjadrenia zatiaľ neboli.

14:15 Český prezident Petr Pavel daroval Volodymyrovi Zelenskému poloautomatickú pištoľ CZ 75 "Na znak úcty k hrdinstvu som odovzdal Volodymyrovi Zelenskému legendárnu CZ 75, sériové číslo 22," povedal Petr Pavel.

13:18 Na Ukrajine obvinili podnikateľa z mesta Ľvov na západe krajiny za predaj 45 luxusných áut v hodnote viac ako tri milióny eur do Ruska. Oznámila to v piatok Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU), informuje o tom správa z agentúry DPA.

13:00 Litva dodala Ukrajine prvé 3 zo 16 radarov protivzdušnej obrany financovaných z crowdfundingu. Prvé tri zo 16 radarov protivzdušnej obrany, ktoré Litva financovala z crowdfundingu pre Ukrajinu, boli dodané, informovala 4. mája nezisková organizácia Blue/Yellow. 

10:50 Z frontu sa pre nedostatok munície musí stiahnuť Vagnerova skupina, konkrétne Valerij Gerasimov a Sergej Šojgu. Stiahnuť by sa mali 10. mája. Vyhlásenie prišlo pár hodín po tom, ako Jevgenij Prigožin zverejnil video, na ktorom pri desiatkach svojich mŕtvych žoldnierov kričal na ministra obrany Šojgua a náčelníka generálneho štábu Gerasimova, že jeho vojaci zbytočne umierajú kvôli odporetým dodávkam munície

10:32 Bývalý americký prezident Bill Clinton už v roku 2011 vedel, že je len otázkou času, kedy ruský prezident Vladimir Putin napadne Ukrajinu. Informuje o tom správa denníka The Guardian.

10:00 Na území rafinérie Ilsky v Krasnodarskom kraji je hlásený nový výbuch. Rafinériu vraj opäť napadli drony. 

9:55 Kolumbijský prezident Gustavo Petro vo štvrtok v Španielsku žiadal začatie bezpodmienečných mierových rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou. Informujú o tom správy z agentúr AP a DPA. Latinská Amerika podľa Petra podporuje dosiahnutie mierovej dohody, pretože tento región vo zvýšenej miere trpí hladom z dôvodu nárastu cien potravín. "Pokračovanie tejto vojny nie je v našom záujme," uviedol prezident v rozhovore pre denník El País.

9:47 Ruské útoky zabili 2 ľudí v Doneckej oblasti za posledných 24 hodín. Dvaja ľudia zahynuli a päť utrpelo zranenia pri ruských útokoch v Doneckej oblasti za posledných 24 hodín, informoval 5. mája guvernér Pavlo Kyrylenko. 

9:13 V ruskom meste Kazaň prišiel šokovaný starec do škôlky a povedal deťom, že "umieranie nie je strašidelné"

8:41 Ruský predstaviteľ Renat Karčaa varoval, že v priehrade Nova Kachovka na juhu Ukrajiny rekordne stúpla hladina. Voda môže podľa neho pretrhnúť hrádze a poškodiť časti Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) ovládanej Ruskom. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

8:20 Je veľmi nepravdepodobné, že Rusko použije svoje jadrové zbrane. Uviedla to vo štvrtok riaditeľka amerických tajných služieb (DNI) Avril Hainesová. Informuje o tom agentúra Reuters.

7:44 V Kyjeve testujú systém na detekciu rakiet vyvinutý v Izraeli a mohol by byť spustený do dvoch mesiacov. Obyvateľom Kyjeva potom poskytne viac času na ukrytie sa pred ruskými raketovými útokmi. Vo štvrtok to povedal ukrajinský veľvyslanec v Izraeli Jevhen Korničuk, informuje o tom agentúra Reuters.

6:32 Stovky tisíc detí z Ukrajiny mohli byť prevezené do Ruska od roku 2015, po tom, čo Moskva anektovala Krymský polostrov. Vo štvrtok to uviedli medzinárodní experti vyšetrujúci "masívnu" asimiláciu ukrajinských detí. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

6:30 Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Olexij Makejev označil vo štvrtok únik utajených informácií o možnej návšteve ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Berlíne za "veľmi nešťastný", informuje o tom správa z agentúry DPA.

6:27 Ukrajinské vzdušné sily vo štvrtok večer oznámili, že nad Kyjevom zostrelili vlastný dron po tom, čo stratil kontrolu. Ukrajinskou metropolou otriasla séria výbuchov, ktoré trvali 15 až 20 minút. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

6:22 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v rámci štvrtkovej návštevy Holandska stretol na vojenskej základni Soesterberg neďaleko mesta Utrecht so zranenými ukrajinskými vojakmi, ktorí sa tam zotavujú z rán utŕžených počas bojov voči ruským inváznym silám a rozdal im hodinky. Informujú o tom správy agentúry Reuters.

6:18 Ruské orgány činné v trestnom konaní vo štvrtok zadržali ruskú divadelnú režisérku Žeňu Berkovičovú, ktorá je podozrivá zo schvaľovania terorizmu. Dopustila sa ho údajne v divadelnej hre Finist, jasný sokol, ktorú režírovala v jednom z moskovských divadiel, informovala agentúra AP. Za schvaľovanie terorizmu v Rusku hrozí trest odňatia slobody do sedem rokov.

Miliardár popiera pomoc Rusku počas invázie

Miliardár Vadym Novynskyj bol z Ukrajiny vyhostený pre obvinenia, že Rusku pomáha v rámci invázie, čo on sám popiera. Je to už druhýkrát v tomto roku, čo SBU zabavila jeho majetok, pričom v apríli mu takto zhabala v prepočte vyše 87 miliónov eur.

Novynskyj je významným podporovateľom ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC), ktorá je spájaná s ruskou pravoslávnou cirkvou a jej moskovským patriarchátom. Kyjev na neho ešte v decembri uvalil sankcie spolu s niekoľkými predstaviteľmi tejto cirkvi, ktorá tvrdí, že minulý rok prerušila všetky svoje väzby na Rusko a samú seba označuje za obeť politickej honby na čarodejnice.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelennskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu