Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VOJNA na Ukrajine Deň štyristotridsiaty siedmy (4. mája 2023)

Zneškodnený dron nad Kyjevom Zobraziť galériu (7)
Zneškodnený dron nad Kyjevom (Zdroj: Twitter/@nexta_tv)

KYJEV- Ukrajinské ozbrojené sily už zrejme začali svoju dlho očakávanú protiofenzívu, uviedol v stredu šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 434

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 434 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:39 Predstaviteľ Bieleho domu John Kirby označil ruské tvrdenia, že USA stáli za údajným útokom ukrajinského dronu na Kremeľ z 3. mája, za "smiešne", uviedla CNN.

20:42 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila dnes neskoro večer nad Kyjevom dron, informovala kyjevská mestská vojenská správa. Zvyšky dronu spadli v štvrti Solomianskyj na pravom brehu Kyjeva, pričom spôsobili požiar v nebytovej budove.

19:42 Podľa kyjevskej mestskej vojenskej správy je protivzdušná obrana v Kyjeve v práci do neskorých hodín. Predtým boli v ukrajinskom hlavnom meste hlásené zvuky výbuchov.

19:41 V krymskom meste Sevastopol bolo 4. mája večer počuť dva výbuchy, informovali médiá Krym Realii.

18:57 Prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, ako citovala Ukrajinská pravda, že Ukrajina sa aktívne pripravuje na nadchádzajúcu protiofenzívu a vedenie krajiny nemá žiadne možnosti neúspechu.

18:56 Maďarsko by sa malo sústrediť na vojnu na Ukrajine a nie na "falošné" problémy, vyhlásil vo štvrtok veľvyslanec Spojených štátov v Maďarsku David Pressman v reakcii na prejav predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána v úvode medzinárodnej konferencie konzervatívcov Conservative Political Action Conference (CPAC) v Budapešti. S odvolaním sa na server telex.hu o tom informuje spravodajca TASR.

17:58 Ukrajinský najvyšší protikorupčný súd nariadil 4. mája 60-dňové zadržanie starostu Odesy Hennadija Truchanova a stanovil kauciu vo výške 13 miliónov hrivien (približne 352 000 USD), informovala špecializovaná protikorupčná prokuratúra.

17:34 Starostu Odesy Hennadija Truchanova zadržali v súvislosti s vyšetrovaním prípadu podozrenia z korupcie. Oznámila to vo štvrtok ukrajinská protikorupčná prokuratúra, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

15:52 "Holandsko spolupracuje s partnermi na možnostiach dodávok stíhačiek F-16 pre Ukrajinu, v tejto záležitosti neexistuje žiadne tabu," povedal premiér Mark Rutte.

15:51 Zelensky povedal, že svet "by sa nemal odvolávať na nedostatky súčasného medzinárodného práva, ale mal by prijať odvážne rozhodnutia", ktoré by pomohli dosiahnuť "úplnú" spravodlivosť, pričom ako precedens uviedol norimberské procesy.

14:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok počas návštevy v Haagu vyhlásil, že Ukrajina si je vedomá toho, že nebude môcť vstúpiť do NATO, kým bude bojovať s Ruskom. Informovala o tom agentúra AFP.

14:14 Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby vo štvrtok označil za smiešne obvinenia Ruska, že Spojené štáty nariadili Ukrajine uskutočniť útok dronmi a pokúsiť sa zabiť prezidenta Vladimira Putina. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice CNN a agentúry Reuters.

13:30 Za pokusom o údajný atentát na ruského prezidenta Vladimira Putina je Washington, vyhlásil vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Podľa Peskova Ukrajina len realizuje plány Spojených štátov. "Rozhodnutia o podobných útokoch prijíma Washington a nie Kyjev... Kyjev robí len to, čo mu povedia," uviedol Peskov.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Dodal, že Spojené štáty vyberajú nielen ciele útokov ale aj prostriedky na ich realizáciu. Nepodložil to však nijakými dôkazmi. "Pokusy Kyjeva a Washingtonu poprieť to sú samozrejme úplne smiešne," vyhlásil hovorca Kremľa.

12:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok v Haagu žiadal vytvorenie špeciálneho tribunálu pre ruskú agresiu na Ukrajine. "Toto je trestný čin agresie, začiatok zla, počiatočný zločin," povedal Zelenskyj v prejave na pôde Medzinárodného trestného súdu (ICC).

Žiadal vytvorenie tribunálu pre vojnové zločiny a pripomenul norimberský proces s predstaviteľmi nacistického Nemecka po druhej svetovej vojne. Len takýto tribunál bude podľa jeho slov schopný vyvodiť zodpovednosť za tieto zločiny. Takisto uviedol, že súčasný systém medzinárodného práva má nedostatky.

12:15 V Stavropole zachvátil požiar sklad pohonných hmôt a mazív

11:45 V regióne Nižný Novgorod sa včera zrazil kamión prevážajúci muníciu s cisternou s pohonnými hmotami.

11:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil vo štvrtok za prísnych bezpečnostných opatrení sídlo Medzinárodného trestného súdu (ICC) v holandskom Haagu. 

Kyjev potvrdil, že Zelenskyj sa stretne s vedením ICC, ktorý vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina v súvislosti s obvinením z vojnového zločinu. Samotný súd oznámil, že návšteva ukrajinského lídra trvala necelú hodinu. Neposkytol však informácie, o čom Zelenskyj s predstaviteľmi ICC hovoril.

11:15 Fínsko dostalo od Ruska diplomatickú nótu so sťažnosťou na vandalizmus na ruskom konzuláte v autonómnom fínskom ostrovnom regióne Alandy v Baltskom mori. Vo štvrtok to oznámilo fínske ministerstvo zahraničných vecí.

Na ruskom konzuláte vandali zničili poštovú schránku a pivovou fľašou rozbili okno, uviedol fínsky rezort diplomacie. Incident označil za "poľutovaniahodný". Miestna polícia začala v tejto veci vyšetrovanie.

11:00 Druhý najdôležitejší predstaviteľ Vatikánu, štátny sekretár Pietro Parolin potvrdil existenciu mierovej "misie" na ukončenie vojny Ruska na Ukrajine. Povedal to len niekoľko dní po tom, čo pápež František zaskočil ľudí spontánnym odhalením tejto tajnej akcie. 

Kardinál Parolin počas predstavovania novej knihy v stredu povedal, že Moskva aj Kyjev o misii vedia. "Pokiaľ viem, sú s tým oboznámení, ale ako to už v práci úradov býva, niekedy sa správy nedostanú tam, kam sa dostať mali," uviedol Parolin. "To je moje vysvetlenie, ale viem, že obe strany boli informované," dodal.

10:30 V regióne Voronež zostrelila protivzdušná obrana dron, uviedol guvernér. Ďalší dron bol zostrelený v regióne Belgorod.

10:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok v holandskom Haagu stretne s vedením Medzinárodného trestného súdu (ICC). "Sme v Haagu. Stretneme sa s lídrami Medzinárodného trestného súdu," uviedol Zelenského hovorca Serhij Nykyforov.

9:30 V obci Bugry v Leningradskej oblasti našli na ulici výbušné zariadenie, informuje Astra.

9:00 V dôsledku včerajšieho ostreľovania Chersonu bolo zabitých 23 ľudí a 46 ďalších bolo zranených. Informovala o tom regionálna vojenská správa Cherson.

8:30 Útok dronom zapálil zásobník s ropnými produktmi v rafinérii v južnom Rusku, neďaleko okupovaného Krymského polostrova. Miestne pohotovostné služby uviedli, že požiar uhasili po vyše dvoch hodinách. 

Podľa ruskej agentúry TASS-u dron zaútočil na rafinériu v meste Iľskij, pri čiernomorskom prístave Novorossijsk v Krasnodarskom kraji. Časť rafinérie zachvátil mohutný požiar, písali médiá v skorších správach.

7:50 Fínske noviny Helsingin Sanomat v stredu uviedli, že obchádzajú ruské mediálne obmedzenia o vojne na Ukrajine a správy o nej ukrývajú v online hre Counter-Strike populárnej medzi ruskými hráčmi. 

 "Zatiaľ čo Helsingin Sanomat a ďalšie zahraničné nezávislé médiá sú v Rusku zablokované, online hry zatiaľ nie," povedal šéfredaktor novín Antero Mukka. "Myslím si, že Rusi majú tiež právo poznať nezávislé informácie založené na faktoch, aby mohli sami robiť životné rozhodnutia," uviedol.

7:30 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 18 z 24 samovražedných dronov, ktorými Rusko vo štvrtok pred svitaním zaútočilo na Ukrajinu. Samospráva Kyjeva v oznámení uviedla, že všetky rakety a drony zacielené proti ukrajinskému hlavnému mestu už tretíkrát za štyri dni boli zneškodnené.

6:30 Mohutný požiar zachvátil rafinériu v južnom Rusku, ktorá sa nachádza neďaleko anektovaného ukrajinského polostrova Krym. oznámili to vo štvrtok ráno ruské štátne médiá, ktoré sa odvolali na členov zásahových tímov. Podľa ich tvrdení došlo k útoku dronom na rafinériu v meste Iľskij v Krasnodarskom kraji, v dôsledku ktorého sa vznietil tamojší zásobník paliva, informuje agentúra DPA.
 

6:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu neskoro večer priletel na letisko Schiphol v holandskom Amsterdame. Počas svojej prvej, vopred neohlásenej cesty do Holandska Zelenskyj prednesie prejav, stretne sa s holandským premiérom a poslancami a navštívi aj sídlo Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na správy miestnych médií. Holandská tlačová agentúra ANP uviedla, že Zelenskyj pricestoval na palube holandského vládneho lietadla z Helsínk, kde sa zúčastnil na summite s lídrami piatich severských krajín.

6:00 Päť severských krajín prisľúbilo pokračovanie pomoci Ukrajine v boji proti ruskej agresii, ako aj podporu snahám Kyjeva o vstup do NATO a EÚ. Lídri Fínska, Švédska, Nórska, Dánska a Islandu to uviedli na stredajšom summite v Helsinkách, na ktorom sa zúčastnil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje agentúra DPA.

Protiofenzíva Ukrajincov sa zrejme už začala, tvrdí šéf vagnerovcov Prigožin

Ukrajinci "majú nekonečné množstvo vojakov a munície," napísal Prigožin v stredu večer na platforme Telegram. "Predpokladám, že sa (ukrajinská) ofenzíva už začala," dodal. Prigožinovo vyhlásenie nebolo potvrdené z iných zdrojov a ruské ministerstvo obrany ho nekomentovalo. Ukrajinský generálny štáb v stredu večer informoval len o pokračujúcich ťažkých bojoch o východoukrajinské mesto Bachmut, kde sú nasadené aj jednotky vagnerovcov.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Prigožin predtým hovoril o veľkých stratách v radoch svojich bojovníkov v Bachmute a obvinil vedenie v Moskve, že jeho vojakov necháva "hladovať bez munície". Už dlhšiu dobu avizovaná ukrajinská jarná protiofenzíva bude mať za cieľ oslobodiť ruskými jednotkami okupované oblasti na východe a juhu Ukrajiny. Vedenie ukrajinských ozbrojených síl však o nej ani o čase a mieste jej spustenia neposkytuje žiadne informácie.

Rusko začalo vyšetrovať údajný útok na Kremeľ ako terorizmus

Ruské úrady v stredu začali vyšetrovanie údajného útoku dronmi na sídlo prezidenta Vladimira Putina. Informuje o tom agentúra AFP. "Na základe pokynu predsedu Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Alexandra Bastrykina sa začalo trestné konanie podľa článku 205 Trestného zákona Ruskej federácie v súvislosti s pokusom kyjevského režimu o útok bezpilotnými lietadlami na kremeľskú rezidenciu prezidenta Ruska," uviedol vo vyhlásení výbor, ktorý sa zaoberá závažnými trestnými činmi.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (7)
Vladimir Putin  (Zdroj: TASR/Russian Presidential Press Office/Sputnik Pool Photo via AP)

Podľa výboru boli do útoku zapojené dva drony, ktoré vyradili z činnosti pomocou radarových systémov. Tlačová služba prezidenta Ruskej federácie informovala v stredu o nočnom útoku dvoch bezpilotných lietadiel na Kremeľ. Hovorca Kremľa túto operáciu označil za "plánovaný teroristický čin" a pokus o ohrozenie života prezidenta Putina.

Ukrajina nemá s útokom dronov na Kremeľ nič do činenia

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v reakcii povedal, že Ukrajina nemá s útokom dronov na Kremeľ nič do činenia. Takýto útok by podľa neho po vojenskej stránke nič nevyriešil a narušil by prípravy na ukrajinskú protiofenzívu. Podoľak tiež naznačil, že mohol byť zinscenovaný Moskvou. Podiel Ukrajiny na údajnom útoku na Kremeľ v stredu odmietol aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu