Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KAUZA na úrade, o ktorom možno ani netušíte, že existuje: Luxusné limuzíny a služby architekta za státisíce!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Pixabay, Facebook/Stavebný úrad, Twitter/Jason Pomeroy)

BRATISLAVA - Luxusné limuzíny, či knihy od singapurského architekta za státisíce. Takto si bačujú v relatívne novom Úrade pre územné plánovanie a výstavbu, na čele ktorého stojí niekdajšia pravá ruka podpredsedu vlády Štefana Holého Martin Hypký.

Úrad pre územné plánovanie a výstavbu vznikol relatívne nedávno na základe nového stavebného zákona. Ako upozornil portál Aktuality.sk, reformu si presadil podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý. Na čelo novovzniknutej inštitúcie sa dostal spomínaný Martin Hypký – bývalý spoločník Holého ešte zo súkromného biznisu. Potom, ako zakotvil Holý po voľbách v štátnej správe, nasledoval ho aj Hypký, ktorý mu začal robiť štátneho tajomníka. Už vtedy sa vozil na luxusnej hybridnej limuzíne BMW. Limit na nákup áut pre štátnych tajomníkov bol síce stanovený na 50-tisíc eur, no neplatil pri nákupe ekologických variantov vozidiel, čo bol aj tento prípad a Hypký si tak doprial 90-tisícové BMW 545e xDrive Sedan.

Archívne video: Vláda schválila návrh stavebnej legislatívy, podľa Štefana Holého je to obrovský míľnik

Vláda schválila návrh stavebnej legislatívy, podľa Štefana Holého je to obrovský míľnik (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Luxus si však neodopiera ani na novom pôsobisku. Úrad pre územné plánovanie totiž kúpil rovno tri vozidlá značky BMW, ktoré vyšli dokopy 233-tisíc eur. Bránia sa tým, že využili postup nadlimitnej zákazky. "Pri obstarávaní vozidiel Úrad v žiadnom prípade neporušil zákon a vozidlá nakúpil v rámci stanovených zákonných limitov. Úrad pri obstarávaní osobných automobilov nekládol dôraz na zakúpenie auta konkrétnej značky. Dôležité bolo splnenie požadovaných kritérií. Čo sa týka ceny vozidiel, tie boli vygenerované vo férovej a otvorenej súťaži, do ktorej sa mohli zapojiť všetci,“ reagovali pre portál. Po hybridných modeloch luxusnej nemeckej značky siahli vraj z ekologických dôvodov. „Kritériá boli stanovené podľa limitov na jednotlivé pracovné pozície (predseda úradu, podpredseda a generálny tajomník služobného úradu). S rešpektom na životné prostredie sme stanovili kritériá tak, aby sme používaním vozidiel produkovali čo najmenšie množstvo emisií,“ uviedli.

Luxusné autá nie sú však tým jediným, čo vzbudzuje pozornosť. Hypký napríklad na Slovensko pozval tiež singapurského architekta Jasona Pomeroya. Ten zas na oplátku zavolal Hypkého na konferenciu k sebe do Sinagapuru. Úrad neskôr začal s architektom aj spolupracovať. Podpísali spolu dve zmluvy dokopy za 150-tisíc eur. Akadémia architekta má úradu dodať publikáciu o takzvanej Digitálnej dvojičke.

Viac o téme: Sme rodinaŠtefan HolýÚrad pre územné plánovanie a výstavbuMartin Hypký
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu