Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Úrad podpredsedu vlády uviedol: Výzva organizácií o spôsobe pripomienkovania je absurdná

Štefan Holý
Štefan Holý (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Výzva 86 organizácií, aby bolo možné naďalej zbierať podpisy pod pripomienky k návrhom zákonom aj offline na podpisové hárky alebo prostredníctvom petičných webov, je absurdná a v rozpore zákonom. Uviedli z tlačového oddelenia Úradu podpredsedu vlády SR Štefana Holého (Sme rodina), ktorý má v gescii legislatívu.

Mimovládky upozornili, že od 1. júla bude možné podávať pripomienky k návrhom zákonov i podpisy k podpore hromadných pripomienok výlučne cez portál Slov-lex. Z tlačového oddelenia úradu reagovali, že návrhy právnych predpisov sa už vyše šesť rokov povinne zverejňujú na pripomienkové konanie na portáli Slov-lex. "Každý, kto chce zaslať pripomienku, si pred tým musí naštudovať materiál na Slov-lexe, tento stav platí už viac ako šesť rokov," podotkli.

Z úradu ďalej uviedli, že podľa platnej legislatívy sa pripomienkové konanie k návrhu právneho predpisu vykonáva na portáli tak, aby bola zabezpečená aj možnosť uplatnenia pripomienok verejnosťou. "Registrácia na portál Slov-lex je tak triviálna ako registrácia na akomkoľvek e-shope a argumentácia dĺžkou príručky, ktorá je k celému portálu Slov-lex a nielen k tejto jednej funkcionalite, je priam komická," zdôraznili.

Od júla bude mať podľa mimovládok právo na pripomienkovanie len skupina ľudí, ktorá má internetové pripojenie a k nemu aj dostatočné zručnosti na to, aby dokázala používať produkty digitalizácie slovenskej verejnej správy. Pôjde podľa nich o obmedzenie jedného z najvýznamnejších nástrojov demokracie. Upozornili, že tieto pravidlá boli prijaté vládou vlani v decembri potichu.

"Nie je pravda, že Legislatívne pravidlá vlády SR boli zmenené potichu. Návrh na zmenu bol predmetom pripomienkového konania v októbri minulého roka a žiadna z mimovládnych organizácií k tomuto neuplatnila pripomienku," zareagovali z Úradu podpredsedu vlády SR, ktorý neriadi ministerstvo.

Viac o téme: VýzvaOrganizácieŠtefan Holý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu