Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

KAUZA DOBYTKÁR Obžalovaní hovoria o manipuláciach svedkov: Nezrovnalosti vo výpovediach!

ŠTS otvoril proces v kauze Dobytkár
ŠTS otvoril proces v kauze Dobytkár (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BANSKÁ BYSTRICA – Kauza Dobytkár pokračuje výpoveďami ďalších svedkov. Obžalovaní tvrdia, že ich výpovede sú klamstvá. To sa stalo aj na poslednom pojednávaní pred Špecializovaným trestným súdom v Banskej Bystrici, kde Boris Beňa, bývalý námestník SIS a kajúcnik upravoval svoju pôvodnú výpoveď. Obžalovaný finančník Martin Kvietik zas vyvracal tvrdenia kajúcnika Kodadu, o tom, kedy sa spoznali.

Kajúcnik Beňa pred súdom tvrdil, že policajný exprezident Milan Lučanský mal cez bývalého riaditeľa SIS Antona Šafárika varovať Kvietika o jeho policajnom rozpracovaní prostredníctvom aplikácie WhatsApp. Aj na základe tejto výpovede súd predĺžil kolúznu väzbu Kvietikovi. Neskôr Šafárik toto tvrdenie vyvrátil, Beňove slová však následne potvrdil ďalší z kajúcnikov Ľudovít Makó.

Policajti z Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii zasahovali priamo na svadobnom obrade účelového manželstva (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Beňa pred súdom vysvetľoval nezrovnalosti vo svojej prvotnej výpovedi – pôvodne totiž tvrdil, že o stretnutí s Lučanským nikomu nehovoril. Na otázku súdu, ako sa o schôdzke mohol dozvedieť Makó, odpovedal, že o tom nehovoril nikomu „zo SIS“. Na dotaz, ako vedel o komunikácii cez WhatsApp, po krátkej odmlke povedal, že tak ich šéf komunikoval bežne. Kvietik označil Beňovu výpoveď za klamstvo a manipuláciu.

Kajúcnik Marek Kodada vypovedal, že sa s Kvietikom spoznal v roku 2017, v čase, kedy rezort pôdohospodárstva spadal pod SNS. Kvietik však súdu predložil fotografie a ďalšie verejné záznamy, ktoré tvrdia, že sa s Kodadom stretli už v roku 2008. V tom období Kvietik ako predseda dozornej rady spoločnosti Palma rokoval so Zdenkou Kamplovou, bývalou ministerkou pôdohospodárstva, ktorá navštívila závod spoločnosti v sprievode vtedajšieho riaditeľa svojej kancelárie Mareka Kodadu.

Nezrovnalosti vo výpovediach kajúcnikov sa objavujú v čase, kedy Robert Fico spochybňuje ich vierohodnosť na tlačových konferenciách strany SMER-SD. Robí tak na základe legálnych odposluchov z kancelárie elitných vyšetrovateľov NAKA. Bývalý premiér tvrdí, že sú zinscenované a policajti spolupracujúcich obvinených inštruujú, ako majú vypovedať.

Viac o téme: Špecializovaný trestný súdMartin KvietikDobytkár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu