Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MIMORIADNE Rektorka policajnej akadémie Lucia Kurilovská končí vo svojej funkcii

Kurillovská končí vo funkcii Zobraziť galériu (5)
Kurillovská končí vo funkcii (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Rektorka Akadémie Policajného zboru nakoniec po týždňoch prieťahov po prípade streľby, kedy sa počas vyučovania vážne zranila len 20-ročná Michaela, končí vo svojej funkcii. Robí tak takmer dva mesiace po medializácii prípadu. Kurilovskej koniec odobrila prezidentka Zuzana Čaputová, keď súhlasila s návrhom na jej odvolanie.

archívne video

Peter Pellegrini o odvolaní Lucie Kurilovskej z postu rektorky Akadémie Policajného zboru (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini )

Aktualizované 12:40 - Vyjadrenie z Prezidentského paláca

Stanovisko k prípadu už poskytol aj hovorca prezidentky Martin Strižinec. "Dovoľte mi informovať Vás, že prezidentka Zuzana Čaputová dnes vyhovela návrhu ministra vnútra Romana Mikulca a odvolala Luciu Kurilovskú z funkcie rektorky Akadémie Policajného zboru," píše sa vo vyhlásení.

"Pri menovacích právomociach rektorov a vysokoškolských profesorov prezidentka podľa ústavy posudzuje iba formálne naplnenie návrhov na ich vymenovanie alebo odvolanie. Rozhodujúci je vždy postoj toho, kto predkladá návrh, pričom na odvolanie rektora Akadémie Policajného zboru je potrebný návrh ministra vnútra. Akademický senát v tomto pripade nerozhoduje, iba poskytuje stanovisko. Pokiaľ ide o pozíciu hlavy štátu, menovanie a odvolanie rektorov je aj podľa komentára k Ústave oblasťou, kde miera uváženia prezidenta prakticky môže len ťažko presiahnuť posudzovanie formálnych predpokladov. Prezidentka teda nemala v zmysle ústavy inú možnosť, ako návrh ministra akceptovať, o čom Luciu Kurilovskú počas týždňa informovala aj na osobnom stretnutí," doplnili z tlačového oddelenia prezidentky Zuzany Čaputovej.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (5)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 12:24 - Vyjadrenie Kurilovskej

Prezidentku podľa Kurilovskej mrzí, že má v prípade len formálnu právomoc a podľa ústavy nemala inú možnosť. Považuje za nespravodlivé, že dianie v súvislosti s nešťastnou nehodou naberá voči jej osobe "obludné rozmery".

Je tiež podľa nej otázne, či mal minister, ktorý je dočasne poverený, právo žiadať jej odvolanie. Kritizuje ho aj za vyjadrenia, že by na jej mieste odstúpil, pričom poukázala na to, že sám viackrát čelil odvolávaniu z funkcie. "Osem a pol roka stojím za dobrým menom a myslím si, že som sa postarala aj o dobré meno ministerstva vnútra cez akadémiu PZ," dodala.

Lucia Kurilovská o tom, či odstúpi z funkcie rektorky Akadémie Policajného zboru (Zdroj: Topky/Ramon Leško)


Kurilovská už skôr pripúšťala svoj koniec, sama však odstúpiť nechcela

Prezidentka SR Zuzana Čaputová odvolala z funkcie rektorku Akadémie Policajného zboru (PZ) Luciu Kurilovskú. Rektorku Kurilovskú môže odvolať jedine hlava štátu, čo sa v týchto minútach stalo skutočnosťou. Na túto alternatívu jej konca poukazovala aj samotná Kurilovská. "Pán minister má právo dať akademickému senátu návrh a potom na základe toho právo pani prezidentke návrh na moje odvolanie. Ja som rektorka, čiže mňa odvoláva pani prezidentka. Je to jeho plné právo, no ja viem, že akademický senát plne stojí za mnou a ja v tomto momente nevidím dôvod vyvodzovať z tohto zodpovednosť. Môžete si to vysvetľovať ako chcete. Podľa mňa by bolo teraz zbabelé, aby som odstupovala," povedala šéfka akadémie po rokovaní na jednom z mnohých výborov Kurilovská ešte 14. marca. 

MIMORIADNE Rektorka policajnej akadémie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Kurilovskej odvolanie navrhol Čaputovej sám minister Mikulec

Odvolanie rektorky navrhol dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) v súvislosti s kauzou postrelenej študentky.

MIMORIADNE Rektorka policajnej akadémie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Obvinený je pedagóg Šeparnev

K udalosti došlo 1. marca v priestoroch streleckého polygónu Akadémie PZ v Bratislave. Študentku Mišku (20) so zraneniami previezli do nemocnice. Pedagóga Vladimíra Šeparneva polícia obvinila z trestného činu ublíženia na zdraví z nedbanlivosti. Miška mala navyše v posledných dňoch ďalšie komplikácie, čo si vyžiadalo jej ďalšiu hospitalizáciu. Išlo o infekciu nemocničnou baktériou. "Dostala antibiotiká kvôli nemocničnej baktérii, ale musia zabrániť tomu, aby sa zápal rozšíril ďalej," povedal pre portál Miškin otec.

Zamestnanci Akadémie Policajného zboru v Bratislave vyjadrili Kurilovskej plnú podporu. Prezidentku v liste požiadali o prehodnotenie dôvodu na jej odvolanie a neprijatie predloženého návrhu ministra vnútra. Rektorku podporili aj vedenie Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a akademický senát univerzity.

Viac o téme: StreľbaLucia KurilovskáAkadémia Policajného zboru v Bratislave
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu