Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ukrajinské obilie vyvezené do Európy chýba v Afrike: Problémy má aj Slovensko, avizuje Heger

(Zdroj: Úrad vlády SR)

KYJEV – Existuje niekoľko spôsobov, ako zabrániť vývozu ukrajinského obilia do Európy namiesto do chudobných krajín Afriky či Ázie. Súčasná situácia totiž spôsobuje problém krajinám ako Slovensko, ktorého sýpky sú plné a neostávajú mu tak dostatočné kapacity na uskladnenie novej úrody. V pondelok na to v Kyjeve upozornil dočasne poverený premiér SR Eduard Heger, podľa ktorého je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pripravený venovať sa tomuto problému, informuje osobitný spravodajca TASR.

Jedným z možných riešení je plombovanie kontajnerov s obilím na Ukrajine, ako to navrhuje Poľsko a stotožňuje sa s tým aj samotná Ukrajina, povedal Heger po rokovaniach s najvyššími ukrajinskými predstaviteľmi v Kyjeve. Ďalšou možnosťou je podľa neho využitie programu OSN na distribúciu obilia rozvojovým krajinám, pričom Ukrajine by sa následne toto obilie preplácalo.

VIDEO Eduard Heger sa počas návštevy Ukrajiny stretol s prezidentom Zelenským

Eduard Heger sa počas návštevy Ukrajiny stretol s prezidentom Zelenským (Zdroj: Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR)

Riešenie by mohla priniesť Európska komisia

Heger pripomenul, že cieľom zriadenia zelených koridorov na vývoz ukrajinského obilia nikdy nebolo, aby toto obilie ostalo v Európe. Obilie vyvezené do Európy totiž potom chýba v Afrike.
Slovenský premiér navrhuje, že riešenie by sa malo koordinovať s Európskou komisiou.

 

🇺🇦 OBNOVA UKRAJINY JE PRÍLEŽITOSŤ PRE SLOVENSKO 🇸🇰 Dnes som v Kyjive rokoval s prezidentom Volodymyrom Zelenskym. Ten...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Friday, March 31, 2023

Aj preto sa pripojil k spoločnému listu premiérov Poľska, Bulharska, Rumunska a Maďarska predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej. Spoločne v ňom vyzývajú na prijatie opatrení proti negatívnym vplyvom zvýšeného importu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny na trh EÚ. Upozorňujú, že najväčšie problémy majú krajiny susediace s Ukrajinou, ktorým enormne narástol dovoz poľnohospodárskych produktov.

Viac o téme: ObilieVývozSlovenskoUkrajinaEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu