Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šofranko po dlhodobom tlaku končí na kľúčovom poste! Uviedla dôvody, TOTO jej mal povedať Heger

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Mária Šofranko (OĽaNO) končí v Rade Fondu na podporu vzdelávania. Do nej ju ešte minulý rok vymenoval bývalý minister financií a stranícky šéf OĽaNO Igor Matovič. Spokojná s tým však nebola Študentská rada vysokých škôl, ktorá trvala na jej odchode. Dôvodom bolo, že poslankyňa podľa nich obišla všetky nastavené procesy, aby dosiahla svoj politicky motivovaný cieľ.

Šofranko skončila po dlhodobom tlaku. „V októbri 2022 ma Ministerstvo financií SR nominovalo za členku Rady Fondu na podporu vzdelávania (FNPV). Moje členstvo v Rade FNPV bolo dočasné, do júna 2023, za symbolickú odmenu 70 eur/mesačne, ktorej som sa chcela vzdať, ale legislatíva to neumožňuje," uviedla. 

Archívne video: Jednotka OĽaNO Mária Šofranko sa prihovorila voličom priamo z nemocnice

Jednotka OĽaNO Mária Šofranko sa prihovorila voličom priamo z nemocnice

"Počas výberového konania na post nového riaditeľa FNPV došlo k zásadným udalostiam, keď som sa snažila chrániť verejný záujem a zabrániť vymenovaniu kandidáta, o ktorom existovali dôvodné pochybnosti, či spĺňa morálne atribúty na zastávanie danej pozície. Za všetkými svojimi rozhodnutiami si dodnes stojím," tvrdí.

Pred niekoľkými týždňami jej mal však dočasne poverený minister financií Eduard Heger oznámiť, že nie je stotožnený s jej nomináciou. "Považujem za prejav politickej kultúry prevziať zodpovednosť, pokiaľ nemám dôveru poverenej osoby z inštitúcie, ktorá ma nominovala do funkcie. Navyše, nikdy som nebola prilepená na žiadnu stoličku, preto som sa rozhodla k dnešnému dňu vzdať sa pozície členky Rady FNPV," uviedla. Igorovi Matovičovi, ale aj viacerým predstaviteľom z akademického prostredia či verejnosti zároveň poďakovala za podporu. 

Šofranko po dlhodobom tlaku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Študentská rada tlačila na Hegera

Šofrankovej konca sa dožadovala Študentská rada vysokých škôl. Podľa nich "zneužila svoju pozíciu poslankyne Národnej rady SR a obišla všetky nastavené procesy, aby dosiahla svoj politicky motivovaný cieľ." Ako ďalej tvrdia, počas zasadnutí Rady Fondu na podporu vzdelávania zastrašovala nominantov ŠRVŠ a týmto spôsobom sa snažila zastaviť vymenovanie zvoleného kandidáta na riaditeľa Fondu na podporu vzdelávania.

Na svojej požiadavke trvali a obrátili sa aj dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (Demokrati) ako povereného ministra financií, aby poslankyňu Šofranko z rady odvolal. "Pánovi premiérovi sa pripomíname raz za týždeň. Vytrváme, až pokiaľ nedokáže, že mu záleží na názore študentstva," odkázala ešte pred pár dňami predsedníčka ŠRVŠ Zuzana Hozlárová.

Viac o téme: KoniecFunkciaŠtudentská rada vysokých škôlMária ŠofrankoRada Fondu na podporu vzdelávania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu