Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

AKTUÁLNE Americký Patriot dostane náhradu! Slovensko bude chrániť aj Mamba

Rakety Patriot 
Zobraziť galériu (2)
Rakety Patriot (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Americký systém protivzdušnej obrany Patriot nahradí taliansky taktický systém SAMP/T Mamba. V súčasnosti sa dokončuje jeho inštalácia v priestoroch 46. krídla Kuchyňa. Techniku bude obsluhovať do 150 príslušníkov ozbrojených síl Talianska. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kakaščíková.

"V oboch prípadoch ide o systémy protivzdušnej obrany stredného dosahu, ktoré tak majú porovnateľné operačné výkony," načrtla hovorkyňa. Rezort deklaruje, že celý proces rotácie batérií sa zrealizuje bez narušenia kontinuity posilnenia protivzdušnej obrany Slovenska.

Jaroslav Naď o poslaní migov na Ukrajinu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Systém SAMP/T Mamba predstavuje podľa ministerstva viac ako 100 kusov techniky, ktorú bude obsluhovať do 150 príslušníkov ozbrojených síl Talianskej republiky. Talianski vojaci spolu s technikou už zaujali postavenia v priestoroch 46. krídla Kuchyňa, kde sa v utorok uskutočnilo oficiálne odovzdanie úlohy medzi americkou batériou Patriot a talianskou batériou SAMP/T Mamba počas slávnostného nástupu.

Jaroslav Naď
Zobraziť galériu (2)
Jaroslav Naď  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Toto nasadenie vnímam ako silný a jednoznačný dôkaz pripravenosti a ochoty členských krajín NATO zaistiť našu spoločnú obranu a bezpečnosť. Bez ohľadu na otázky o dĺžke pôsobenia - spojenci jasne deklarujú podporu a posilňovanie našich spôsobilostí tak dlho, ako to bude potrebné," vyzdvihol dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď.

Ako pripomenul šéf rezortu, rotácie personálu a techniky sú prirodzenou súčasťou pôsobenia nielen v rámci mnohonárodných bojových skupín NATO, ale tiež jednotiek pôsobiacich v medzinárodnom krízovom manažmente vrátane tých slovenských. Dôvodom môže byť napríklad údržba, ako je to v prípade odsunu americkej batérie so systémom Patriot do miesta svojej stálej dislokácie v Nemecku.

Viac o téme: ObranaMambaJaroslav NaďPatriot
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu