Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ďalšie uzemnené lietadlá: Stroje za stovky miliónov nedokážu vzlietnuť! Ešte pred rokom zachraňovali životy

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

BRATISLAVA – Lietadlá Spartan, ktorých obstarávanie sa datuje ešte do roku 2008, sú mimo prevádzky. Podľa rezortu obrany sa situácia rieši. Lietadlá mali ešte rok pred ich uzemnením zachraňovať životy. Eskortovať mali aj ženy a deti z obsadeného Kábulu.

Archívne video:

Peter Gajdoš odovzdal nové lietadlo

Armádne prepravné lietadla typu Spartan už niekoľko mesiacov nelietajú. Stovky miliónov eur sa tak už len váľajú na zemi vojenských hangárov. Slovensko k ním nemá zazmluvnený príslušný servis, upozornil portál TvNoviny. Strojom majú údajne chýbať podstatné súčiastky, bez ktorých sa od zeme neodlepia. Lietadlá boli rezortom obrany zakúpené ešte v roku 2014 na základe obstarávania z roku 2008.

Ďalšie uzemnené lietadlá: Stroje
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

K oficiálnym letom malo dôjsť naposledy ešte v septembri 2022, informuje portál. Podľa rezortu obrany však bola zmluva pripravená zle, nakoľko nemala obsahovať možnosť servisu strojov. Problém sa mal objaviť potom, čo piloti lietadiel upozornili na technické nedostatky strojov. Rezort vnútra v nadväznosti na túto situáciu zistil, že súčasťou zmluvy neboli kritické náhradné súčiastky. Bez týchto súčiastok však stroj nedokáže bezpečne vzlietnuť.

Ďalšie uzemnené lietadlá: Stroje
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Lietadlá ešte nedávno zachraňovali životy

Ešte v auguste 2021 mali lietadlá Spartan pomáhať pri kríze v Afganistane. „Na Slovensko v pondelok priletí lietadlo Spartan z Afganistanu, v ktorom sú evakuovaní ľudia s priamymi väzbami na Slovensko,“ informoval vtedy portál WebNoviny. Posádkou lietadla mali byť prevažne deti a ženy, na palube sa však nachádzali aj študenti. Z nebezpečného Kábulu vtedy prepravné lietadlá evakuovali až 28 osôb.

Situácia v Afganistane je naďalej vážna
Zobraziť galériu (10)
Situácia v Afganistane je naďalej vážna  (Zdroj: SITA/AP Photo/Khwaja Tawfiq Sediqi)

 

Viac o téme: ServisSpartanLietadlo SpartanMinisterstvo Obrany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu