Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Letky ministerstiev obrany a vnútra by sa mohli zlúčiť pod rezort obrany: Ministerstvo vnútra nesúhlasí

Jaroslav Naď a Roman Mikulec Zobraziť galériu (3)
Jaroslav Naď a Roman Mikulec (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Letecké útvary Ministerstva obrany (MO) SR a Ministerstva vnútra (MV) SR by sa mohli zlúčiť pod rezort obrany. Prepravu ústavných činiteľov by tak zabezpečovali vzdušné sily ozbrojených síl. MO SR v návrhu argumentuje, že Slovenská republika je jediným členským štátom NATO a Európskej únie, kde ju zabezpečuje ministerstvo vnútra. Materiál je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

"Pri porovnaní organizačnej štruktúry, manažmentu a pôsobnosti je možné konštatovať, že 46. krídlo Kuchyňa má v rámci svojich štruktúr pokryté všetky odborné a riadiace mechanizmy a spôsobilosti minimálne v takom rozsahu ako Letecký útvar Ministerstva vnútra SR," konštatuje sa v analýze predloženej rezortom obrany. V prípade zlúčenia leteckých útvarov by sa preprava ústavných činiteľov zabezpečovala súčasnými lietadlami z aktuálnych priestorov na Letisku generála M. R. Štefánika v Bratislave.

archívne video Rezort obrany je dnes z hľadiska obranyschopnosti v lepšom stave, ako bol pred dva a pol rokom, tvrdí minister Naď

Rezort obrany je dnes z hľadiska obranyschopnosti v lepšom stave, ako bol pred dva a pol rokom, tvrdí minister Naď (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Súčasní zamestnanci letky rezortu vnútra by mali prejsť taktiež pod rezort obrany. Až prirodzenou odchodovosťou civilného leteckého personálu by bol postupne vycvičený a doplnený vojenský personál v horizonte niekoľkých rokov. Zmena všeobecne záväzných právnych predpisov podľa materiálu nebude potrebná. 

V prípade zlúčenia sa očakávajú aj finančné úspory

V prípade zlúčenia sa očakávajú aj finančné úspory na mzdové prostriedky a priame náklady na konkrétne lety na zahraničné vojenské letiská. Zlúčenie má prispieť aj k zvýšeniu bezpečnosti leteckej prepravy ústavných činiteľov. Spôsobilosti by Slovensko ako člen NATO a Európskej únie mohlo zdieľať aj v rámci medzinárodných projektov. V prípade schválenia materiálu vládou by sa mali letecké útvary zlúčiť do konca roka 2023. Prevádzka vrtuľníkov pre plnenie policajných, pátracích, hasičských a záchranných úloh by mala naďalej zostať v štruktúrach ministerstva vnútra.

Ministerstvo vnútra nesúhlasí s návrhom zlúčiť jeho letku a letku rezortu obrany

Ministerstvo vnútra (MV) SR nesúhlasí s návrhom zlúčiť jeho letecký útvar s letkou Ministerstva obrany (MO) SR. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová v reakcii na materiál, ktorý MO SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania. Proti iniciatíve sa MV SR razantne ohradilo.

"Rezort vnútra disponuje analýzami, ktoré hovoria o nevhodnosti spájania leteckých útvarov rezortov vnútra a obrany. Faktom tiež je, že doposiaľ nebolo žiadne odborné rokovanie k tejto téme. Nerozumieme preto tejto iniciatíve, ktorá sa zrealizovala bez súčinnosti s ministerstvom vnútra, ktorého letecký útvar tvorí významnú časť danej problematiky," uviedla Eliášová.

Letky ministerstiev obrany a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ministerstvo obrany SR navrhuje zlúčenie leteckých útvarov MO SR a MV SR pod rezort obrany. Prepravu ústavných činiteľov by tak zabezpečovali vzdušné sily ozbrojených síl. MO SR v návrhu argumentuje, že Slovenská republika je jediným členským štátom NATO a Európskej únie, kde ju zabezpečuje ministerstvo vnútra.

 Vláda sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala, že zváži zlúčenie leteckých útvarov

Prevádzka vrtuľníkov pre plnenie policajných, pátracích, hasičských a záchranných úloh by mala naďalej zostať v štruktúrach ministerstva vnútra. Vláda sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala, že zváži zlúčenie leteckých útvarov Ministerstva obrany SR a Ministerstva vnútra SR na základe spracovanej analýzy.

Pred ubytovňami BARMO osadili verejne dostupné defibrilátory

Bytová agentúra rezortu ministerstva obrany (BARMO) osadila pred vstupom do svojich ubytovacích zariadení v Bratislave, Martine, Trenčíne a tiež v Žiline verejne dostupné defibrilátory. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kakaščíková.

Letky ministerstiev obrany a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Inštaláciou defibrilátorov na jednotlivých ubytovniach pokračujeme vo zvyšovaní štandardov a bezpečnosti na ubytovniach v našej správe. Pri umiestňovaní a montáži sme dbali na to, aby okrem našich hostí a personálu boli plne k dispozícii aj širokej verejnosti," povedal riaditeľ BARMO Branislav Ilkovič s tým, že prístroje sú prispôsobené na jednoduché použitie laickou verejnosťou aj bez špeciálnej zdravotníckej prípravy. Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) však verí, že tieto defibrilátory nebudú musieť byť použité. "Ale som nesmierne rád, že ak taká situácia príde, sú tu pre pomoc a záchranu životov," zdôraznil.

Viac o téme: ZlúčenieRezort obranyMinisterstvo vnútraMinisterstvo obranyLetecké útvary
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu