Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hoaxeri strašia pred užívaním paracetamolu: Polícia aj ŠÚKL ich vyškolili! Z TOHTO sa chytíte za hlavu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Hoaxy sa už šíria skutočne o čomkoľvek. Najnovšie aj o jednom z najrozšírenejších liečiv – paracetamole. Istý druh tohto lieku má totiž obsahovať smrteľný vírus Machupo. Paradoxom je, že ani jeden z nich sa v skutočnosti na Slovensku nevyskytuje – ani liek, ani vírus.

Polícia upozorňuje na statusy, ktoré varujú pred užívaním lieku Paracetamol P/500 a jeho súvislosťou so smrteľným vírusom. Nezakladajú a totiž na pravde. „Paracetamol P / 500 sa dokonca na Slovensku ani nepredáva. Zistili sme, že celý status je hoax, pochádzajúci zo zahraničia a je starý minimálne 6 rokov,“ poukázali.

Archívne video: Rok od začiatku vojny na Ukrajine: Polícia upozorňuje, že hoaxy sú stále živé

Rok od začiatku vojny na Ukrajine: Polícia upozorňuje, že HOAXY sú stále živé (Zdroj: FB/Polícia SR)

To, že ide o dezinformáciu, vysvetľuje aj ŠÚKL. „Paracetamol P / 500 sa nenachádza na slovenskom trhu, pretože u nás nie je ani registrovaný. Vo všeobecnosti však vieme povedať, že všetky tuhé liekové formy, ako sú aj tablety s obsahom paracetamolu, sa štandardne testujú na mikrobiologickú kvalitu podľa požiadaviek liekopisu. Obsah akéhokoľvek vírusu v liekoch vylučujeme. Všetky registrované lieky ako na Slovensku, tak aj v celej EÚ sú registrované podľa najprísnejších požiadaviek, na základe ktorých vieme potvrdiť, že ide o lieky kvalitné, účinné a bezpečné,“ uviedla Lucia Balážiková z tlačového oddelenia ŠÚKL.

Hoaxeri strašia pred užívaním
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody - Polícia SR)

Inšpirujú sa v cudzine

Polícia si už dlhodobo všíma, že množstvo hoaxov, vyskytujúcich sa v slovenskom informačnom priestore, má zahraničný pôvod. Naša dezinformačná scéna ich následne preberá, a to aj bez toho, aby ich zasadila do slovenského kontextu. Dobrým príkladom je práve paracetamolový hoax. „Píšu o škodlivosti lieku, ktorý sa na slovenskom trhu ani nenachádza. Pre cieľovú skupinu teda ani nemá prečo byť zaujímavý,“ uviedli.

Druhým paradoxom je, že hoaxeri píšu o víruse, ktorý ani nie je v Európe prítomný. „Rozumieme, že v súvislosti s covidom-19 mnoho ľudí spozornie, keď počuje slovo vírus, avšak treba sa naozaj informovať, kedy, kde a za akých okolností sa ten konkrétny šíril. Zmienky o víruse Machupo pochádzajú prevažne z Južnej Ameriky, z 90. a nultých rokov. Prenáša sa najmä slinami, výkalmi a močom hlodavcov. V našich podmienkach nebol zaznamenaný žiadny prípad,“ vysvetlila polícia.

Konkrétne tento hoax bol okrem toho v zahraničí populárny minimálne šeť rokov dozadu. "Článok, ktorý ho vyvracia, bol publikovaný vedeckou autoritou v Singapure už v roku 2017. Niekedy stačí, keď do Googlu zadáte 2 kľúčové slová – ako paracetamol a Machupo a hneď zistíte, že sa tejto téme už niekto venoval, a že sa naozaj niet čoho báť,“ dodali.

Viac o téme: HoaxPolícia ParacetamolŠÚKL
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu