Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VAROVANIE polície: Obavy z umelej inteligencie! Bude zneužívaná, na TOTO si treba dať pozor

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Veľa výhod, ale aj veľa bezpečnostných rizík. To so sebou prinášajú moderné technológie. Najnovšie pred nimi varuje aj polícia, ktorá vidí riziko v záujme verejnosti o umelú inteligenciu pri vytváraní realisticky pôsobiacich obrázkov. Ľudí vyzýva na obozretnosť.

Polícia pripomenula, že verejnosť sa o tom, že technológie prinášajú množstvo výhod, ale aj bezpečnostných rizík, mohla presvedčiť predovšetkým pri zneužívaní sociálnych sietí ohľadom dezinformácií o pandémii koronavírusu. Ani ústupom témy koronavírusu sa však hoxy z nášho sveta nevytvarili. V súčasnosti muži zákona zaznamenali trend zvýšeného používania umelej inteligencie vo forme vygenerovaného textu alebo obrázkov. „Princíp v oboch prípadoch spočíva v zadaní ´príkazu´ umelej inteligencii, ktorá na základe vstupnej informácie vytvorí finálny produkt ´ušitý na mieru´ používateľa,“ uviedli.

 

UMELÁ INTELIGENCIA PREDSTAVUJE BEZPEČNOSTNÝ PROBLÉM Policajný zbor zaznamenal vzrastajúci záujem verejnosti o umelú...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Tuesday, April 11, 2023

„Keďže tvorcovia dezinformácií, ktorí svojim konaním sledujú predovšetkým vytváranie a udržiavanie chaosu v spoločnosti, Policajný zbor očakáva, že aj táto časť umelej inteligencie bude z nich strany zneužívaná,“ upozorňujú. Vďaka modernému nástroju budú mať dezinformátori podľa nich príležitosť manipulovať realitu a vytvárať si obrázky zo situácií, ktoré sa nikdy nestali. „V kontexte aktuálnej situácie v Slovenskej republike, napríklad v súvislosti s prebiehajúcej vojnou Ruskej federácie proti Ukrajine alebo voľbami do Národnej rady SR, môžeme očakávať nárast tohto trendu,“ varujú vopred.

VAROVANIE polície: Obavy z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Pixabay)

Sami schopnosť spomínaného nástroja vyskúšali pri vytvorení fotografií z masových protestov policajtov a vojakov. Zábery podľa nich pôsobili realisticky. „Prominentní tvorcovia dezinformácií sa môžu pokúšať do vymyslených obrázkov zapracovať kontext témy sfalšovaných volieb. To, že pôjde o jeden z hlavných naratívov roka 2023 predpovedal Policajný zbor vo svojej výročnej správe už začiatkom februára,“ pripomenuli.

Žiaľ, aj týmto dezinformáciám sa u nás zrejme bude dariť. „S ohľadom na výsledky Eurobarometra, podľa ktorých občania SR patria k najnáchylnejším veriť dezinfomáciám v Európskej únii môžeme predpokladať úspech obrázkov z vymyslených situácií. Média upozornili na konkrétny príklad, keď poukázali na fotografiu pápeža Františka v luxusnej zimnej bunde. Išlo pritom o vygeneranový obrázok, ktorý pôsobil vierohodne,“ uviedli. Podľa vlastných slov budú tieto prejavy naďalej monitorovať a v závislosti od situácie podnikne adekvátne proaktívne alebo reaktívne opatrenia.

Viac o téme: VarovaniePolícia Umelá inteligenciaDezinformácieHoaxy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu