Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slováci majú ísť vraj bojovať na Ukrajinu! Šíri sa ďalšia poplašná správa: Je to hoax, reaguje rezort obrany

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Archív, Facebook)

BRATISLAVA – Po hoaxe, podľa ktorého sa mala na Slovensku chystať mobilizácia, koluje na internete ďalšia dezinformácia súvisiaca s armádou. Tentokrát sa má údajne chystať zapojenia slovenských vojakov do konfliktu na Ukrajine. Rezort obrany však takéto fámy vyvracia a odkazuje, že žiadne zaťahovanie slovenských vojakov do konfliktu nebude, nie je a neexistuje.

Šíritelia tohto hoaxu zneužívajú dokument s návrhom na „vyslanie príslušníkov Ozbrojených síl SR do asistenčnej misie Európskej únie pre Ukrajinu....“ Takýto dokument skutočne existuje, no rezort obrany tvrdí, že dezinformátori ho interpretujú nesprávne. V skutočnosti podľa nich hovorí o zapojení slovenských vojakov do asistenčnej misie EÚ v prospech Ukrajiny, nie na Ukrajine. Pripomenuli tiež, že o tejto misii rezort obrany informoval ešte 22. decembra 2022 a tiež pravidelne informuje aj o jej priebehu.

Archívne video: Jaroslav Naď o poskytovaní pomoci Ukrajine 

Jaroslav Naď o poskytovaní pomoci Ukrajine (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

„Odmietam zneužívanie skutočných vlastencov – príslušníkov Ozbrojených síl SR na plnenie zjavne protištátnych záujmov, ako napríklad rozvrat spoločnosti či nedôveru v rozhodnutia štátu. Tu už nejde o fazuľky ale o bezpečnosť Slovenskej republiky a medzinárodný kredit ako zodpovedného partnera a spojenca,“ odkázal minister obrany Jaroslav Naď.

Slováci majú ísť vraj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

Rezort obrany tiež upozornil, že Európska únia už na jeseň minulého roku oznámila vytvorenie svojej asistenčnej misie pre Ukrajinu. Tá je zameraná na výcvik ukrajinských síl, aby sa dokázali adekvátne brániť proti ruskej agresii. Výcvik ale prebieha na území EÚ a nie na Ukrajine. „Slovensko deklarovalo zapojenie do tohto výcviku, a teda aj do tejto misie už vtedy a opakovane, takže nejde o žiadnu novinku. Aby sa tak stalo, je k tomu potrebné vládou a parlamentom schváliť mandát s ktorým súvisí zdieľaný dokument. Takže žiadna tajná operácia ani nič podobné, len normálny legislatívny postup v súlade s našimi predošlými vyjadreniami,“ vysvetlil štátny tajomník Marian Majer.

Viac o téme: VojnaMinisterstvo obranyHoaxUkrajinaDezinformácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu